18-30 yaş arası üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ve akademik güdülenme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and academic motivation in university students aged 18-30
  1. Tez No: 965822
  2. Yazar: MUHAMMED SİNA SAKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ BEYTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, sosyal medya bağımlılığı, akademik güdülenme, Internet, social media addiction, akademic motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
(Sakman, Sina Muhammed, Yüksek Lisans, İstanbul, 2023) 18-30 Yaş Arası Üniversite Öğrencilerinde Sosyal Medya Bağımlılığı ve Akademik Güdülenme Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, 18-30 yaş arası üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ve akademik güdülenme arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek, ayrıca sosyal medya bağımlılığı ve akademik güdülenmenin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın evrenini, üniversitede öğrenim gören ve çalışmaya online formlar üzerinden katılım sağlamış 202 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak;“Sosyal Medya Bağımlılığı”,“Akademik Güdülenme”ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde NCSS programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeler için T Testi, One Way Anova Testi ve Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. 18-30 yaş arası üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığının cinsiyete, bir günde sosyal medyada vakit geçirme süresine ve sosyal medya sitelerine en çok bağlanan araç durumuna göre anlamlı farklılık oluşturduğu görülmüştür. Akademik güdülenme düzeyinin de bir günde sosyal medyada vakit geçirme süresine ve sosyal medya sitelerine en çok bağlanılan araç durumuna göre anlamlı farklılık oluşturduğu görülmüştür. Diğer taraftan sosyal medya bağımlılığı ile akademik güdülenme arasında da negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
(Sakman, Sina Muhammed, Masters İstanbul, 2023) Investigation of the Relationship Between Social Media Addiction and Academic Motivation in University Students aged 18-30 The aim of this study is to determine whether there is a relationship between social media addiction and academic motivation in university students between the ages of 18-30, and also to examine whether social media addiction and academic motivation differ according to some variables. The population of the research consists of 202 university students who participated in the study via online forms. As a data collection tool in the study;“Social Media Addiction”,“Academic Motivation”and Personal Information Form were used. The NCSS program was used to analyze the data, and T Test, One Way Anova Test and Spearman Correlation analysis were performed to analyze the demographic characteristics of the participants and the data obtained from the scales. It has been observed that social media addiction among university students between the ages of 18-30 makes a significant difference according to gender, the time spent on social media in a day, and the status of the vehicle that is most connected to social media sites. It has been observed that the level of academic motivation also creates a significant difference according to the time spent on social media in a day and the status of the vehicle that is most connected to social media sites. On the other hand, it was concluded that there is a weak negative relationship between social media addiction and academic motivation.