İstanbul ilinde lise dönemi ergen bireylerde sosyal medya bağımlılığı ve aile birliğini önemseme durumunun incelenmesi
Investigation of social media addiction and attention tofamily unity in high school adolescents in Istanbul
- Tez No: 965827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Sosyal Medya Bağımlılığı, Aile, Aile Birliğini Önemseme, Addiction, Social Media Addiction, Family, Caring for Family Unity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ve aile birliği önemseme arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmanın evreni İstanbul ilinde ortaöğretim okullarına devam eden ergenlerdir. Örneklem ise bu okullara devam eden ve rastgele seçilmiş 652 kişiden oluşmuştur. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu, sosyal medya bağımlılık ölçeği ve aile birliğini önemseme ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler Google forma aktarılmıştır. Okullardaki öğrencilere arkadaş grupları ve öğretmenler aracılığıyla internet üzerinden çeşitli mesajlaşma platformları üzerinden ulaştırılmıştır. Araştırma sonucunda ergenlerin sosyal medya bağımlılığı düzeyini belirleyen faktörler arasında cinsiyetin, sınıf düzeyinin, okul türünün, aile tipinin, kardeş sayısının ve ebeveyn yaşama/çalışma durumunun önemli bir rol oynamadığı sonucuna varabiliriz. Bununla birlikte, her bir faktörün tek başına etkisinin incelenmesi ve diğer potansiyel etkileyen değişkenlerin dikkate alınması daha kapsamlı bir anlayış sağlayabilir. Katılımcıların genel olarak aile birliğini önemsedikleri ancak aile birliği konusunda farklı düzeylerde öneme sahip olabileceğini ve aile birliği konusunda çeşitlilik olduğunu sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyetlere göre yapılan karşılaştırmalara göre, erkek ergenlerin genel olarak aile birliğini daha fazla önemsedikleri belirlenmiştir. Araştırmada, kardeş sayısı, ebeveynlerin yaşama durumu, ebeveynlerin çalışma durumu, ebeveynlerin medeni durumu ve sosyal medya kullanım amaçlarıyla ergenlerin aile birliğini önemsemeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu çalışmada, sosyal medya kullanımı ile aile birliği ve duygusal ilişkiler arasında yapılan korelasyon analizine dayanarak; sosyal medya kullanımı ile aile birliğini önemseme arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Aile birliğini önemseme, sosyal medya bağımlılığını kısmen yordamaktadır. Yani, aile birliğini daha çok önemseyen bireylerin sosyal medya bağımlılığı daha düşük olma eğilimindedir. Saygı düzeyi, sosyal medya bağımlılığını negatif yönde etkilemektedir. Yani, saygı düzeyi arttıkça sosyal medya bağımlılığı azalmaktadır. Diğer faktörler olan sevgi, iletişim ve sadakat düzeyi ise sosyal medya bağımlılığı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip değillerdir. Bu sonuçlar, aile birliği ve saygının sosyal medya bağımlılığı ile ilişkili olduğunu ve ergenlerin sosyal medya kullanımını dengelemelerinde ailelerin önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, sosyal medya bağımlılığının azaltılması ve daha sağlıklı bir dijital denge sağlanması için ailelerin farkındalığını artırma ve uygun rehberlik sağlama konusunda önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between social media addiction and caring for family unity in adolescents. The universe of this research is adolescents attending secondary schools in Istanbul. The sample consisted of 652 randomly selected people attending these schools. Relational screening model was used in the research. Personal information form, social media addiction scale and caring about family unity scale were used to collect data. The scales were transferred to Google form. It has been delivered to students in schools through friend groups and teachers via various messaging platforms over the internet. As a result of the research, we can conclude that gender, class level, school type, family type, number of siblings and parental living/working status do not play an important role among the factors that determine the social media addiction level of adolescents. However, examining the impact of each factor alone and considering other potentially influencing variables can provide a more comprehensive understanding. It has been concluded that the participants generally care about family unity, but they may have different levels of importance in family unity and there is diversity in family unity. According to the comparisons made according to genders, it was determined that male adolescents attach more importance to family unity in general. In the study, no statistically significant relationship was found between the number of siblings, the living status of the parents, the working status of the parents, the marital status of the parents and the purpose of using social media and the adolescents' family unity. In this study, based on the correlation analysis between social media use and family unity and emotional relationships; A negative and statistically significant correlation was found between social media use and caring about family unity. Caring about family unity partially predicts social media addiction. In other words, individuals who care more about family unity tend to have lower social media addiction. The level of respect affects social media addiction negatively. In other words, as the level of respect increases, social media addiction decreases. The level of love, communication and loyalty, which are other factors, do not have a significant effect on social media addiction. These results show that family unity and respect are associated with social media addiction and that families can play an important role in balancing adolescents' use of social media. These findings provide important clues for raising awareness of families and providing appropriate guidance to reduce social media addiction and achieve a healthier digital balance.