İplik ve fotoğrafın sanatta rekreatif hafızası
The recreative memory of thread and photography in art
  1. Tez No: 965895
  2. Yazar: MELİSA ALICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE AZAMET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Malzemesi, Hazır Nesne, İplik, Fotoğraf, Yeniden Kurgulama, Art Material, Readymade Object, Thread, Photography, Reconstruction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sanatsal üretim süreçlerinde zaman içerisinde yaşanan değişimlerle beraber kullanılan malzeme, sadece teknik değil düşünsel yapısındaki dönüşümü de beraberinde getirmiştir. Sanatın başlangıcından itibaren kullanılan kil, boya, tuval vb. sanat malzemeleri 20. Yüzyılın değişen yapısıyla dönüşüme uğrar. Marcel Duchamp'ın hazır nesne kavramıyla sanat nesnesinin dönüşümüne dair yürütülen çalışmada; bisiklet tekerleği, iplik ve fotoğraf gibi nesnelerin üretim süreçlerine dâhil olduğu görünür. Bu bakımdan sanatta malzemenin fiziksel ve anlamsal değişiminde tarihsel bir süreç işlenmiş olup özellikle iplik ve fotoğrafın birlikte kullanıldığı sanatsal uygulamalar üzerinden, malzemenin estetik, işlevsel ve sembolik boyutları ele alınarak hafıza ile kurduğu ilişki rekreatif açıdan kavramsal bir çerçevede değerlendirilmiştir. Araştırma, alternatif malzeme kullanımının sanat tarihindeki dönüşümünü özetlerken, iplik üzerine yoğunlaşmış; fotoğrafın teknik ve tarihsel gelişimine ise kısa bir yer verilmiştir. Yazılı, görsel belgelerin sistematik olarak incelemesiyle yürütülmüş; sanat eserleri, sanatçı söylemleri, akademik metinler ve tez kapsamında gerçekleştirilen atölye uygulamalarını temel almıştır. Bu açıdan üretim kapsamında hem kuramsal hem de uygulamalı olarak bir tür anlam ve anlama süreci ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the change in artistic production processes over time, the material used has brought about a transformation not only in its technical but also in its intellectual structure. Art materials such as clay, paint, canvas, etc., which have been used since the beginning of art, undergo transformation with the changing structure of the 20th century. In the study conducted on the transformation of the art object with Marcel Duchamp's concept of the ready-made object; it is seen that objects such as bicycle wheels, yarn and photographs are included in the production processes. In this respect, a historical process in the physical and semantic change of the material in art has been processed and the relationship with memory has been evaluated in a conceptual framework from a recreational point of view by addressing the aesthetic, functional and symbolic dimensions of the material, especially through artistic practices in which yarn and photography are used together. While summarizing the transformation of the use of alternative materials in the history of art, the research focuses on yarn; the technical and historical development of photography is given a brief place. It was conducted through a systematic examination of written and visual documents, and was based on artworks, artist discourses, academic texts and workshop practices realized within the scope of the thesis. In this respect, within the scope of production, a kind of process of meaning and understanding is addressed both theoretically and practically.