Gökkuşağı alabalıklarının (oncorhynchus mykiss w. 1792) sıcaklık şokuyla kısırlaştırılmasının yaşama ve gelişimleri üzerine etkisi
- Tez No: 96600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Sıcak şok, Triploid, Rainbow trout, Heat shock, Triploid
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
V ÖZET GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARININ {Oncorhynchus mykiss W., 1792) SICAKLIK ŞOKUYLA KISIRLAŞTIRILMASININ YAŞAMA VE GELİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ YERGALİYEV, Adilbek Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Yusuf GÜNER Kasım 2000, 41 sayfa Bu çalışmada Gökkuşağı aiabüıldanmn(Oncorhynchus mykiss W., 1792) sıcaklık şokuyla kısırlaştınlmasının onların yaşama ve gelişimleri üzerine etkisi 15 ay süre ile araştırılmıştır. Yumurtaların döllenme oranlan, kuluçka dönemi ve genç yavru dönemi yaşama oranlan gruplarda dalgalanma göstermiştir. Çalışma döneminde örneklemeler yapılmıştır. Yapılan son örneklemede 20 tane kısır ve 20 tane kontrol grubu balıktan gonad örnekleri alınmıştır ve preparat haline getirilmiştir. Çalışmada elde ettiğimiz rakamlardan GSİ(Gonadal Somatik İndeks), FCR(Yem Değerlendirme Oram), KF(Kondüsyon Faktörü), SBO(Spesifik Büyüme Oram) değerleri hesaplanmıştır. Triploid erkek balıklarda sperm gelişimi görülmüştür. Triploid dişi balıklarda ise kısırlaştırmanın başanlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECT OF STERILIZING BY HEAT SHOCK ON SURVIVAL AND GROWTH PERFORMANCES OF RAINBOW TROUT(Oncorhynchus mykiss W., 1792) YERGALİYEV, Adilbek MSc in Aquaculture Eng. Supervisor: Ass. Prof. Yusuf GÜNER November 2000, 41 pages In this study, survival and growth performances of Rainbow trout {Oncorhynchus mykiss W., 1792) which were sterilized by heat shock, has been investigated for 15 months. Variations were observed between groups about survival of eggs and larvae during hatchery period. After gonadal sampling, histological sections of gonads were taken from both of experimental groups. GSI(Gonadal Somatik Index), FCR(Food Conversion Ratio), SGR(Specific Growth Rate), CF(Condition Factor) values were calculated from data. Although gonadal development was observed in triploid male fish, sterilizing has been achieved in female fish.