Acil servise st-segment elevasyonu ile başvuran hastalarda prognostik nutrisyon indeksi, CRP/albümin, sistemik immün-inflamasyon indeksi, platelet/lenfosit, nötrofil/lenfosit, HALP skor sistemlerinin mortalite üzerine etkilerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of the effects of prognostic nutritional index, CRP/albumin, Systemic Immune-Inflammation Index, platelet/lymphocyte, neutrophil/lymphocyte, HALP score systems on mortality in patients presenting to the emergency department with ST-segment elevation
  1. Tez No: 966056
  2. Yazar: ÖMER ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT TAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, ST segment elevasyonlu miyokard enfarktüsü, Prognostik Nutrisyon İndeksi, CRP/Albümin, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi, Platelet/Lenfosit, Nötrofil/Lenfosit, HALP Skoru, mortalite, Emergency department, ST-segment elevation myocardial infarction, Prognostic Nutritional Index, CRP/Albumin, Systemic Immune-Inflammation Index, Platelet/Lymphocyte Ratio, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, HALP score, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Servis Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Acil Servise ST-segment Elevasyonu İle Başvuran Hastalarda Prognostik Nutrisyon İndeksi, CRP/Albümin, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi, Platelet/Lenfosit, Nötrofil/Lenfosit, HALP Skor Sistemlerinin Mortalite Üzerine Etkilerinin Retrospektif Analizi Giriş ve Amaç: ST segment elevasyonlu miyokard enfarktüsü (STEMI), akut koroner sendromlar arasında yer alan bir alt gruptur ve güncel kılavuzlara göre, devam eden göğüs ağrısı ya da miyokardiyal iskemiye işaret eden semptomlarla birlikte, elektrokardiyografide en az iki komşu derivasyonda ST segment yükselmesi ile tanımlanmaktadır. Bu çalışmada Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine Mayıs 2016-Mart 2019 tarihleri arasında ST-segment elevasyonu ile başvuran hastalarda Prognostik Nutrisyon İndeksi (PNİ), CRP/Albümin, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi(Sİİİ), Platelet/Lenfosit(PLO), Nötrofil/Lenfosit(NLO), HALP skor sistemlerinin mortalite ve prognozu tahmin etmedeki tanısal performanslarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, 01.05.2016 ile 01.03.2019 tarihleri arasında ST-Segment Elevasyonlu MI tanısı alan hastaların demografik ve klinik verileri, bu veriler ile PNİ, CRP/Albümin, Sİİİ, PLO, NLO ve HALP skor sistemlerinin hesaplaması ve mortalite ve prognozu tahmin etmedeki tanısal performansları incelendi. Bulgular: Çalışmaya %75,8'i erkek, %24,2'si kadın olmak üzere toplam 605 STEMI tanılı hasta dahil edilmiştir. Ortalama yaş 60,6 ± 13,5 yıl olarak bulunmuştur. En sık görülen komorbiditeler hiperlipidemi (%43,6), hipertansiyon (%42,5) ve diyabetes mellitus (%35,4) idi. Ortalama EF değeri başvuruda %46,4, kontrolde %49,2 idi. Hastaların %68,8'inde mitral yetmezlik mevcuttu. Kapı‑balon süresi ortalama 28,0 ± 18,5 dakika olarak tespit edilmiştir. Platelet/lenfosit oranı (PLR), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), sistemik inflamasyon indeksi (Sİİİ) ve PNI gibi prognostik skorlar ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda STEMI tanılı hastalarda mortalite ile ilişkili olabilecek bazı inflamatuvar parametreler değerlendirilmiş, ancak bu göstergelerin bağımsız prediktör olarak sınırlı değere sahip olduğu görülmüştür. Mevcut bulgular, STEMI'de mortalite öngörüsünü güçlendirecek daha özgün ve hassas risk değerlendirme modellerine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of the Effects of Prognostic Nutritional Index, CRP/Albumin, Systemic Immune-Inflammation Index, Platelet/Lymphocyte, Neutrophil/Lymphocyte, HALP Score Systems on Mortality in Patients Presenting to the Emergency Department with ST-segment Elevation Introduction and Objective: Introduction: ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI) is a subtype of acute coronary syndromes and is defined according to current guidelines as ST-segment elevation in at least two contiguous leads on the electrocardiogram, accompanied by ongoing chest pain or symptoms indicative of myocardial ischemia. This study aimed to evaluate the diagnostic performance of various prognostic scoring systems—Prognostic Nutritional Index (PNI), CRP/Albumin ratio, Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Platelet/Lymphocyte Ratio (PLR), Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), and HALP score—in predicting mortality and prognosis among patients presenting with ST-segment elevation to the Emergency Department of Gazi Yaşargil Training and Research Hospital between May 2016 and March 2019. Methods: The study included patients diagnosed with STEMI between May 1, 2016, and March 1, 2019. Demographic and clinical data were collected, and the aforementioned scoring systems were calculated to assess their diagnostic performance in predicting mortality and prognosis. Results: A total of 605 patients diagnosed with STEMI were included in the study, of whom 75.8% were male and 24.2% were female. The mean age was 60.6 ± 13.5 years. The most common comorbidities were hyperlipidemia (43.6%), hypertension (42.5%), and diabetes mellitus (35.4%). The mean ejection fraction (EF) at admission was 46.4%, increasing to 49.2% at follow-up. Mitral regurgitation was present in 68.8% of patients. The mean door-to-balloon time was 28.0 ± 18.5 minutes. Significant associations were found between mortality and prognostic markers such as PLR, NLR, SII, and PNI (p0.05). Conclusion: Our study evaluated several inflammatory parameters potentially associated with mortality in STEMI patients, yet these markers showed limited value as independent predictors. These findings highlight the need for more specific and sensitive risk assessment tools to improve mortality prediction in STEMI cases.