TR71 Bölgesinde sıvı organik ve mineral kaynaklı gübre piyasasının değerlendirilmesi
Evaluation of liquid organic and mineral sourced fertilizer market in TR 71 Rgion-Türkiye
  1. Tez No: 966185
  2. Yazar: GÖKHAN EVNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gübre sektörü, Sektör ve eğilim analizi, Sıvı organik ve mineral kaynaklı gübre, TR 71 Bölgesi, Fertilizer sector, Sector and trend analysis, Liquid organic and mineral sourced fertilizer, TR 71 Region
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, TR71 Bölgesinde sıvı organik ve mineral (SOM) gübre piyasasının bu ürünleri satan özel sektör firmaları tarafından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma TR71 Bölgesinde yer alan Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerinde 89 sıvı organik ve mineral gübre satan özel sektör firmaları ile yüz yüze anket soru formlarının doldurulması ile yürütülmüştür. TR71 Bölgesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin kayıtlarına göre toplam 262 adet sıvı organik ve mineral gübre satan firma tespit edilmiş olup örnek büyüklüğü Tesadüfi Olmayan Örnekleme yaklaşımından Gayeli Örnekleme Yönteminden yararlanılarak toplam popülasyonun en az 1/3 (%33,33) ünü oluşturacak şekilde örnek seçilmiştir. Çalışmada firmaların genel sosyo-ekonomik durumları ile birlikte sıvı organik ve mineral gübre piyasasına yönelik satıcı ve üretici yönü ile değerlendirmeleri anket soru formları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda SWOT Analizinden yararlanılarak SOM gübre piyasasının güçlü, zayıf, yönleri ile birlikte piyasadaki tehdit ve fırsatlar belirlenmiştir. Sonuç olarak SOM gübre piyasanın en belirgin güçlü yanı, kullanım kolaylığı, zamandan tasarruf, hammaddeye erişimin kolaylığı ve yüksek kar marjı gibi unsurlarla özetlenebilir. Bu güçlü yönler, özellikle düşük üretim maliyetleri, kolay ruhsat süreci, ürün çeşitliliği ve pazarın genişleme potansiyeli gibi fırsatlarla birleştiğinde oldukça güçlü bir rekabet avantajı oluşturmaktadır. Sahte ürün baskısı, kalite standartlarının tutarsızlığı, bilinçsiz kullanım, etiket bilgi eksiklikleri ve denetimsiz üretim sektörün en önemli zayıf yönleridir. Sahte ürünlerin yaygınlığı mevcut markaların itibarını zedeleme tehditi oluştururken en önemli tehdit insan ve çevre sağlığı yönelik olası riskleridir. Sektörün sürdürülebilir büyümesi için denetim mekanizmasının daha güçlü çalıştırılması ve bu konuda dijitalleşme uygulamlarından yararlanılması önerilmektedir. Ayrıca bu tür ürünleri uygulayan üreticilerinde eğitim programları ile bilinçlendirilmesi de önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the liquid organic and mineral (LOM) fertiliser market in the TR71 Region of Türkiye by private sector companies selling these products. The study was conducted by administering face-to-face survey questionnaires to 89 private sector companies selling liquid organic and mineral fertilisers in the provinces of Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, and Niğde within the TR71 Region. According to the records of the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry in the TR71 Region, a total of 262 companies selling liquid organic and mineral fertilisers were identified. The sample size was selected using the purposive sampling method from the non-random sampling approach to constitute at least 1/3 (33.33%) of the total population. In the study, survey question forms were developed to assess the general socio-economic conditions of the companies, as well as their perspectives on the liquid organic and mineral fertiliser market from both the seller and producer sides. Within this scope, a SWOT analysis was used to identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of the LOM fertiliser market. In conclusion, the most notable strengths of the LOM fertiliser market can be summarised as ease of use, time savings, easy access to raw materials and high profit margins. These strengths, combined with opportunities such as low production costs, an easy licensing process, product diversity and market expansion potential, create a significant competitive advantage. Counterfeit products, inconsistent quality standards, improper use, lack of label information, and unregulated production are the most significant weaknesses of the sector. The prevalence of counterfeit products poses a threat to the reputation of existing brands, but the most significant threat is the potential risks to human and environmental health. To ensure sustainable growth in the sector, it is recommended that oversight mechanisms be strengthened and that digitalisation be leveraged in this regard. Additionally, it is important to raise awareness among producers who use such products through educational programmes.