Eğitim örgütlerinde sosyal adalet uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' views on social justice practices in educational organizations
  1. Tez No: 966231
  2. Yazar: MUHAMMET MUSTAFA ÖZEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal adalet, eğitimde eşitlik, olgubilim, öğretmen, Social justice, equality in education, phenomenology, teacher
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacı, resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin sosyal adalet uygulamalarına ilişkin görüşlerini incelemektir. Nitel araştırma desenlerinden olgubilim yaklaşımıyla yürütülen bu çalışmada, Gaziantep ili merkez ilçelerinde görev yapan 22 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin sosyal adalet olgusunu“dağıtıcı adalet”,“tanıyıcı adalet”ve“katılımcı adalet”temaları çerçevesinde tanımladıkları görülmüştür. Sosyal adaletin yalnızca eşit fırsatların sunulması değil, aynı zamanda dezavantajlı bireylere yönelik hakkaniyet temelli desteklerin sağlanması gerektiği vurgulanmıştır. Eğitimde sosyal adalet uygulamaları; fırsat ve erişim eşitliği, kapsayıcı eğitim ortamları, yönetsel adalet, toplumsal destek mekanizmaları ve katılımcı okul kültürü gibi çok boyutlu alanlarda gözlemlenmiştir. Bulgular, sosyal adaletin sürdürülebilirliğinin kurumsal politikalarla desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Eğitimde sosyal adaletin sürdürülebilir biçimde sağlanabilmesi için yalnızca bireysel değil, aynı zamanda yapısal ve kurumsal düzeyde bütüncül politikaların hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Öğretmen eğitimi programlarının sosyal adalet temelli yaklaşımlarla güçlendirilmesi, okul kültüründe kapsayıcılık ve eşitliğe dayalı uygulamaların yaygınlaştırılması gerekmektedir. Ayrıca, sosyal adaletin etkili bir biçimde uygulanabilmesi için eğitim politikalarının sahadan gelen ihtiyaçlara duyarlı biçimde yeniden yapılandırılması önerilmektedir. Araştırma, sosyal adalet odaklı eğitim politikalarının geliştirilmesine katkı sunmayı ve öğretmenlerin bu süreçteki rollerine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the views of teachers working in public educational institutions on social justice practices. In this study, which was conducted with a phenomenological approach from qualitative research designs, semi-structured interviews were conducted with 22 teachers working in the central districts of Gaziantep province. The data were analyzed by content analysis method. As a result of the research, it was seen that teachers defined the phenomenon of social justice within the framework of the themes of“distributive justice”,“recognizing justice”and“participatory justice”. It was emphasized that social justice is not only the provision of equal opportunities, but also the provision of equity-based support for disadvantaged individuals. Social justice practices in education were observed in multidimensional areas such as equality of opportunity and access, inclusive educational environments, administrative justice, social support mechanisms and participatory school culture. The findings reveal that the sustainability of social justice needs to be supported by institutional policies. In order to achieve social justice in education in a sustainable manner, it is important to implement holistic policies not only at individual but also at structural and institutional levels. Teacher education programs should be strengthened with social justice-based approaches, and practices based on inclusion and equality in school culture should be expanded. Furthermore, it is suggested that educational policies should be restructured in a way that is sensitive to the needs from the field in order to effectively implement social justice. This study aims to contribute to the development of social justice-oriented educational policies and to draw attention to the role of teachers in this process.