Hemşirelik öğrencilerinin fiziksel muayene öz yeterliğinin klinik karar verme düzeylerine etkisi
The effect of nursing students' physical examination self-efficacy on their clinical decision-making levels
  1. Tez No: 966232
  2. Yazar: BEYZA ALEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel muayene, fiziksel muayene öz yeterliliği, hemşirelik öğrencileri, klinik karar verme, klinik uygulama, Physical examination, physical examination self-efficacy, nursing students, clinical decision-making, clinical practice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelik öğrencilerinin fiziksel muayene öz yeterliliklerinin klinik karar verme düzeyleri üzerine etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde gerçekleştirilen araştırmaya Ordu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümünde 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenimine aktif devam eden hemşirelik 1,2,3,4. sınıf öğrencilerinden 323 kişi ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Hemşirelik Lisans Öğrencileri için Fiziksel Muayenede Algılanan Öz Yeterlik Ölçeği (FMAÖYÖ)”ve“Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği (HKKVÖ)”kullanılarak Mayıs-Haziran 2024 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak araştırmacı tarafından toplanmıştır. Veriler, bilgisayarda uygun istatistik programında tanımlayıcı testler, t testi, ANOVA, korelasyon analizleri yapılmış ve p˂0.05 güven aralığında değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 21.25±2.57, %76,2'si kadın, %64,4'ü bölümünü isteyerek seçmiş olup, GANO ortalaması 2.82±0.39 ortalama düzeydedir. Öğrencilerin hemşirelik uygulamalarında %81,4'ünün fiziksel muayene yöntemi kullandığı, %80,8'inin palpasyon, %61,9'unun inspeksiyon yöntemi kullandığı ve fiziksel muayene yaparken büyük çoğunluğunun özgüven duygusu hissettiği saptanmıştır. Öğrencilerin FMAÖYÖ toplam puan ortalaması 2.10±0.47 ve HKKVÖ toplam puan ortalaması ise 144.49±14.87'dir. FMAÖYÖ'de“Kardiyovasküler”muayene alt boyutunda en yüksek puan,“Kulak Burun Boğaz”alt boyutundan en düşük puan; HKKVÖ'de ise“Sonuçları Değerlendirmek”alt boyutunda en yüksek,“Amaçları ve Değerleri Soruşturmak”alt boyutunda ise en düşük puanı aldıkları görülmüştür. Öğrencilerin FMAÖYÖ puan ortalamasının yaş arttıkça arttığı (r=0.119, p=0.032), erkek öğrencilerin daha yüksek puana sahip olduğu (t=2.471, p=0.015), son sınıf öğrencilerin puanlarının daha yüksek olduğu (F=3.535, p=0.015) saptanmıştır. Öğrencilerin HKKVÖ puan ortalamasının kadın öğrencilerin daha yüksek olduğu (t=-4.243, p=0.000), GANO arttıkça puanlarında artış olduğu görülmüştür (r=0.164, p=.003). Öğrencilerin fiziksel muayene öz yeterliliğinin klinik karar verme üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı (R=0.089, R2adjusted=0.005, F(1,321)=2.571; p=0.110), ancak kardiyovasküler muayene becerileri ile HKKVÖ arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur (r=0.202, p=0.000). Sonuçlar: Hemşirelik öğrencilerinin FMAÖYÖ orta düzeyde ve HKKVÖ ortalamanın üstünde olduğu, bu kavramların genel bağlamda birbirini etkilemediği, kardiyovasküler becerileri ile klinik karar verme arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, diğer muayene becerileri bu ilişkiyi yansıtmadığı sonucuna varılmıştır. Yaş, cinsiyet, sınıf, GANO gibi demografik değişkenlerin FMAÖYÖ ve HKKVÖ üstüne etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to determine the effect of nursing students' physical examination self-efficacy on their level of clinical decision-making. Material and Method: This descriptive and correlational study was conducted with 323 nursing students from all academic years at Ordu University during the 2023–2024 academic year.The data were collected by the researcher through face-to-face interviews between May and June 2024 using the“Descriptive Information Form,”the“ Physical Examination Perceived Self-Efficacy Instrument (PEPSEI)”and the“Clinical Decision-Making in Nursing Scale (CDMNS).”The data were analyzed using a suitable statistical software program, including descriptive tests, t-test, ANOVA, and correlation analyses, and were evaluated within a confidence interval of p˂0.05. Results: The students' mean age was 21.25±2.57; 76.2% were female, 64.4% chose nursing willingly, and the average GPA was 2.82±0.39. It was found that 81.4% of the students used physical examination methods in nursing practice; 80.8% used palpation, and 61.9% used inspection techniques. The majority reported feeling confident while performing physical examinations. The mean total score on the PSEPENS was 2.10±0.47, and the mean total score on the CDMNS was 144.49±14.87. Among the PEPSEI subdimensions, the highest scores were in the“Cardiovascular”domain, while the lowest were in the“Ear, Nose, and Throat”domain. In the CDMNS, the highest scores were in the“Evaluating Outcomes”domain, and the lowest in the“Searching for Alternatives or Options”domain. It was found that PSEPENS scores increased with age (r=0.119, p=0.032), male students had higher self-efficacy scores (t=2.471, p=0.015), and final-year students scored significantly higher (F=3.535, p=0.015). CDMNS scores were higher among female students (t=-4.243, p=0.000) and increased with GPA (r=0.164, p=0.003). Although no statistically significant overall effect was found between physical examination self-efficacy and clinical decision-making (R=0.089, R²adjusted=0.005, F(1,321)=2.571; p=0.110), a significant relationship was found between cardiovascular examination skills and CDMNS scores (r=0.202, p=0.000). Conclusions: Nursing students' perceived physical examination self-efficacy was at a moderate level, while their clinical decision-making skills were above average. These two constructs did not significantly influence each other overall; however, a significant relationship was identified between cardiovascular examination skills and clinical decision-making. Demographic variables such as age, gender, academic year, and GPA were found to have an impact on both physical examination self-efficacy and clinical decision-making.