FTO rs9939609 gen polimorfizminin egzersize bağlı yağ oksidasyonu üzerine etkisi
The effect of FTO rs9939609 gene polymorphismon exercise-related fat oxidation
- Tez No: 966248
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN İPEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Spor, Genetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: FTO rs9939609, genetik polimorfizm, yağ oksidasyonu, karbonhidrat oksidasyonu, FTO rs9939609, genetic polymorphism, fat oxidation, carbohydrate oxidation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, FTO rs9939609 gen polimorfizminin egzersize bağlı yağ oksidasyonu üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, egzersize engel oluşturabilecek herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan, 20-30 yaş aralığında sedanter 45 erkek gönüllü dâhil edilmiştir. Katılımcılara, artan şiddette koşu bandı egzersiz protokolü uygulanmıştır. Egzersiz süresince solunum parametreleri, gaz analizörü kullanılarak kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler, resesif (AA ile AT+TT karşılaştırması) ve baskın (TT ile TA+TT karşılaştırması) genetik modeller esas alınarak analiz edilmiştir. Bulgular: Egzersiz sırasında, AA genotipine sahip bireyler (0,812 ± 0,035), AT+TT genotip grubuna (0,849 ± 0,044) kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük bir solunum katsayısı (RQ) sergilemiştir (p = 0,026). Bu durum, AA grubunun egzersiz sırasında yağ oksidasyonuna daha yatkın olduğunu göstermektedir. Benzer şekilde, AA genotipine sahip bireylerde yağ oksidasyonu düzeyi (64,507 ± 7,713), AT+TT grubuna (53,325 ± 11,446) kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunurken (p = 0,004), karbonhidrat oksidasyonu ise AA grubunda (35,494 ± 7,716), AT+TT grubuna (46,695 ± 11,409) göre anlamlı düzeyde daha düşüktür (p = 0,004). Dominant genetik model (TT vs. TA+TT) açısından yapılan analizlerde ise metabolik parametrelerde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p > 0,05). Ayrıca, genotip grupları arasında gözlemlenen yağ oksidasyonu düzeyleri, demografik değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir (p > 0,05). Elde edilen bulgular, FTO rs9939609 polimorfizminin yağ oksidasyonu üzerinde bir etkiye sahip olabileceğini ortaya koymaktadır. Orta şiddetteki egzersiz sırasında, AA genotipine sahip bireylerin enerji kaynağı olarak karbonhidratlar yerine yağları daha fazla okside ettiği, buna karşın en az bir T aleline sahip bireylerin daha yüksek düzeyde karbonhidrat oksidasyonu gerçekleştirdiği gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Genetik faktörlerin egzersize verilen metabolik yanıtlar üzerinde etkili olabileceği ve bunun enerji dengesi, obezite riski ve bireyselleştirilmiş egzersiz programlarının planlanması açısından önemli yansımaları olabilir. Bulguların genellenebilirliğini artırmak ve fizyolojik anlamlarını daha iyi kavrayabilmek amacıyla, farklı demografik özelliklere sahip daha geniş örneklemlerle ve uzun süreli egzersiz müdahalelerini içeren ileri düzey çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of FTO rs9939609 gene polymorphism on exercise-induced fat oxidation. Material and Method: A total of 45 sedentary male volunteers aged between 20 and 30 years, with no health conditions limiting physical activity, were included in the study. Participants underwent a graded treadmill exercise protocol. Respiratory parameters were recorded during exercise using a gas analyzer. The data were analyzed according to both recessive (AA vs. AT+TT) and dominant (TT vs. TA+TT) genetic models. Results: During exercise, individuals with the AA genotype exhibited a significantly lower respiratory quotient (RQ) (0.812 ± 0.035) compared to the AT+TT group (0.849 ± 0.044, p = 0.026), indicating a greater tendency toward fat oxidation. Similarly, fat oxidation was significantly higher in the AA group (64.507 ± 7.713) than in the AT+TT group (53.325 ± 11.446, p = 0.004), while carbohydrate oxidation was significantly lower in AA carriers (35.494 ± 7.716) compared to the AT+TT group (46.695 ± 11.409, p = 0.004). No significant differences in metabolic parameters were observed under the dominant genetic model (TT vs. TA+TT) (p > 0.05). Additionally, fat oxidation levels did not differ significantly between genotype groups when demographic variables were considered (p > 0.05). The findings suggest that the FTO rs9939609 polymorphism may influence fat oxidation in a manner. Individuals carrying the AA genotype demonstrated a preferential oxidation of fat over carbohydrates during moderate- intensity exercise, whereas those carrying at least one T allele exhibited greater carbohydrate utilization. Conclusions: Genetic factors may play a role in metabolic responses to exercise, potentially impacting energy balance, obesity risk, and the development of personalized exercise prescriptions. Further studies with larger samples with different demographic characteristics and long-term exercise interventions are needed to increase the generalizability of the findings and to better understand their physiological implications.