8. sınıf Türkçe dersi dil bilgisi konularından 'Fiilimsiler' ve 'Cümlenin ögeleri' konularına yönelik oyunlaştırılmış etkinlikleri temel alan ders modülünün tasarlanması
Designing a module based on gamified activities for the 8th grade Turkish grammar subject of verbals and elements of a sentence
  1. Tez No: 966381
  2. Yazar: IŞIL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN GÜLCE ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, dil bilgisi öğretimi, fiilimsiler, cümlenin ögeleri, oyunlaştırma, yapay zekâ etkinlikleri, Teaching Turkish, teaching grammar, verbals, elements of the sentence, gamification, artificial intelligence activities
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmada 8. sınıf Türkçe dersi dil bilgisi konularından fiilimsiler ve cümlenin ögeleri konularına yönelik oyunlaştırılmış etkinlikleri temel alan ders modülünün tasarlanması ve tasarlanan bu ders modülünün uzman görüşleri çerçevesinde değerlendirilerek en verimli ve uygulanabilir hâle getirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın modelini nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması modeli oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu tasarlanan ders modülünün değerlendirilmesi için görüşüne başvurulan Türkçe eğitimi alanında uzman üç akademisyen, üç Türkçe öğretmeni ve BÖTE alanında uzman üç akademisyen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak iki ayrı uzman görüş formu kullanılmıştır. Uzmanlardan gelen cevapların analizinde betimsel analiz tekniğine ve sıklık analizine başvurulmuştur. Analiz sonucu elde edilen bulgular incelendiğinde uzmanların modülün geliştirilmesi için genel olarak; modüle farklı oyun şablonlarının eklenmesi, soru sayılarının arttırılması, oyunda yer alan karakterin şeklinin veya renginin değiştirilmesi, modül kapsamında tasarlanan rozetlerin tasarımının iyileştirilmesi, Zamanın Muhafızı karakterinin öğrencilere sunulacak soruların başına eklenmesi, öğrencilerden beklenen hedeflerin ve duygunun her hafta uygulanacak etap başında öğrenciye sunulması gibi önerilerde bulundukları belirlenmiştir. Uzmanlardan gelen bu öneriler doğrultusunda araştırma kapsamında tasarlanan 8. sınıf Türkçe dersi dil bilgisi konularından fiilimsiler ve cümlenin ögeleri konularına yönelik oyunlaştırılmış etkinlikleri temel alan ders modülünde değişikliklere gidilerek modül en yararlı ve uygulanabilir hâle getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to design a module based on gamified activities related to the 8th grade Turkish grammar subject of verbals and elements of sentence, and to improve the designed module into its most effective and applicable form through expert feedback. The research is conducted using the case study model, one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of three academicians who are experts in the field of BOTE, three academicians who are experts in the field of Turkish education and three Turkish teachers, whose opinions were consulted for the evaluation of the designed course module. Two separate expert opinion forms were used as data collection tools in the research. Descriptive analysis technique and frequency analysis were used in the analysis of the answers from the experts. When the findings obtained as a result of the analysis were examined, it was seen that the experts' general opinions for the development of the module were as follows; It was determined that they made suggestions such as adding different game templates to the module, increasing the number of questions, changing the shape or color of the character in the game, improving the design of the badges designed within the scope of the module, adding the Guardian of Time character to the beginning of the questions to be presented to the students, presenting the goals and feelings expected from the students to the students at the beginning of each stage to be implemented each week. In line with these suggestions from the experts, changes were made to the course module based on gamified activities on the grammar topics of verbals and elements of sentences in the 8th grade Turkish course designed within the scope of the research, and the module was tried to be made most useful and applicable.