Okuma çemberi yöntemine ilişkin ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin ve velilerinin görüş ve deneyimleri
Opinions and experiences of secondary school 6th grade students and their parents on the literature circle method
  1. Tez No: 966389
  2. Yazar: AYŞENUR ÖZBENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİGAR İPEK EĞİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, okuma eğitimi, okuma çemberi, ortaokul, Turkish education, reading education, literature circle, secondary school
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, okuma çemberi yöntemine ilişkin ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin ve velilerinin görüş ve deneyimlerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma Muğla ili Bodrum ilçesinde bir ortaokulun altıncı sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Tüm verilerin toplanması uygulamalarla birlikte 6 hafta sürmüştür. Sürecin birinci haftasında, öğrenci görüşme formunda yer alan birinci, ikinci ve üçüncü sorular öğrencilere cevaplatılmıştır. Bu sorular ile öğrencilerin okuma çemberi yönteminden önceki okuma görüşleri elde edilmiştir. Ardından okuma çemberi yöntemi ve okunması hedeflenen kitaplar (Süper Gazeteciler 1, Uçurtmam Bulut Şimdi ve Çöp Plaza1) öğrencilere tanıtılmış, gruplar belirlenmiş ve yönteme ilişkin roller dağıtılmıştır. Sonrasında sürecin kalan beş haftası için toplantı tarihleri ve okunması gereken sayfa sayıları belirlenmiştir. İlerleyen haftalarda öğrenciler, öğretmen rehberliğinde toplanarak okuma çemberi kapsamında rollerine uygun değerlendirme yapmışlardır. Öğrenciler okuma çemberi yöntemi kapsamında yapacakları her toplantıda farklı roller üstlenmiştir. Araştırmacı her hafta araştırmacı gözlem formu ile öğrencileri ve süreci gözlemlemiştir. 6. haftada ise öğrencilere ve velilere yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış ve yöntem hakkındaki deneyim ve görüşleri toplanmıştır. Araştırma için yapılandırılmış görüşme formlarından ve gözlem formundan elde edilen veriler, betimsel analiz ve içerik analizi teknikleriyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular temalar ve kodlar şeklinde aktarılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin ve velilerin görüşlerinden hareketle, okuma çemberi yönteminin öğrencilerin görüşlerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the opinions and experiences of 6th grade middle school students and their parents regarding the literature circle method. For this purpose, a case study from qualitative research methods was used. The research was conducted with 6th grade students of a middle school in Bodrum district of Muğla province. The collection of all data took 6 weeks, including the applications. In the first week of the process, the first, second and third questions in the student interview form were answered by the students. With these questions, the students' reading opinions before the literature circle method were obtained. Then, the literature circle method and the books targeted to be read (Süper Gazeteciler 1, Uçurtmam Bulut Şimdi and Çöp Plaza1) were introduced to the students, groups were determined and roles related to the method were distributed. Then, meeting dates and the number of pages to be read were determined for the remaining five weeks of the process. In the following weeks, the students gathered under the guidance of the teacher and made evaluations according to their roles within the scope of the literature circle. The students assumed different roles in each meeting they would hold within the scope of the literature circle method. The researcher observed the students and the process with the researcher observation form every week. In the 6th week, a structured interview form was applied to students and parents and their experiences and opinions about the method were collected. The data obtained from the structured interview forms and observation forms for the research were analyzed with descriptive analysis and content analysis techniques. The findings were conveyed in the form of themes and codes. As a result of the research, it was seen that the literature circle method positively affected the students' opinions based on the opinions of the students and parents.