Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin yalnızlık ve sosyal kabul düzeyleri ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Examinition of the relationship between the levels of loneliess and social acceptance of parents with special needs and their life satisfaction according to some variables
  1. Tez No: 966397
  2. Yazar: HAVASER ŞEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILGAN ERÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: özel gereksinimli çocuklar, özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynler, yalnızlık, sosyal kabul, yaşam doyumu, children with special needs, parents of children with special needs, loneliness, social acceptance, life satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin yalnızlık, sosyal kabul ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemiştir. Araştırmanın verileri, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel eğitim rehabilitasyon merkezleri, Özel eğitim uygulama okullarında, devlet okullarında, halk eğitim merkezlerinde aktif olarak eğitim-öğretim gören özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerden elde edilmiştir. Bu çalışma kapsamında veriler,“Sosyal ve duygusal yalnızlık ölçeği”,“Sosyal Dahil Olma Ölçeği”,“Yaşam doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, yalnızlık düzeyinin yüksek olan ebeveynlerin yaşam doyumlarının daha düşük olduğunu, sosyal kabul düzeylerinin ise yaşam doyumunu pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Dolayısıyla ebeveynlerin yalnızlık ve sosyal kabul düzeyi, yaşam doyumunun yordayıcısı olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, ebeveynlerin bazı demografik özellikleri ile yaşam doyumu arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesinin ve ebeveynlerin sosyal kabul düzeylerinin artırılmasının, özel gereksinimli çocuk sahibi ebeveynlerin yaşam doyumunu artırmada önemli rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar, ebeveynlerin sosyal destek sistemlerine erişiminin artırılmasının, yaşam doyumlarını yükseltebileceğine işaret etmektedir. Bu sonuçlar, hem eğitimciler hem de psikolojik destek uzmanları için uygulamaya dönük öneriler geliştirilmesine temel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationships between the levels of loneliness, social acceptance and life satisfaction of parents of children with special needs. The data of the study were obtained from parents of children with special needs who are actively receiving education in special education rehabilitation centers, special education practice schools, state schools and public education centers affiliated with the Ministry of National Education. Within the scope of this study, the data were used:“Social and Emotional Loneliness Scale”,“Social Inclusion Scale”and“Life Satisfaction Scale”. The findings of the study show that parents with high levels of loneliness have lower life satisfaction, while their social acceptance levels positively affect life satisfaction. Therefore, the loneliness and social acceptance levels of parents were determined to be predictors of life satisfaction. In addition, significant relationships were found between some demographic characteristics of parents and life satisfaction. The findings of the study reveal that strengthening social support mechanisms and increasing the social acceptance levels of parents can play an important role in increasing the life satisfaction of parents with children with special needs. The results indicate that increasing parents' access to social support systems can increase their life satisfaction. These results provide the basis for developing practical recommendations for both educators and psychological support specialists.