Bebeklerde uyku ortamı ve uyku sorunlarının değerlendirilmesi
Evaluation of sleep environment and sleep problems in infants
- Tez No: 966580
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: anket, bebek, çocuk, ebeveyn, uyku, child, infant, parents, questionnaire, sleep
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma, Sadeh tarafından geliştirilen ve Boran tarafından Türkçe çevirisi yapılan“Genişletilmiş Kısa Bebek Uyku Anketi”ile 6–18 ay arasındaki çocuklarda uyku ortamı, uyku alışkanlıkları ve uyku sorunlarını etkileyen faktörleri belirlemek, ebeveyn algısı ile nesnel uyku kriterleri arasındaki uyumu değerlendirmek, uyku kalitesini artırmaya yönelik koruyucu faktörleri ortaya koymak ve bu bilgiler ışığında sağlıklı uyku alışkanlıklarının geliştirilmesine ve uyku sorunlarına erken müdahale edilmesine katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırmaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlıklı Çocuk Polikliniğine başvuran 6–18 ay arasındaki sağlıklı çocuklar ve ebeveynleri dâhil edildi. Veriler“Genişletilmiş Kısa Bebek Uyku Anketi”kullanılarak elde edildi. Katılımcılardan uyku düzenini doğrudan etkileyebilecek tanılar almış olan 22 kişi dışlama kriterleri doğrultusunda çalışmaya dahil edilmedi. Çalışma 228 kişi ile tamamlandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi, Bonferroni düzeltmeli post-hoc analizler ve lojistik regresyon modelleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmada kötü uyuyan sıklığı %34,2 olarak bulundu. Kendi odasında uyuyan çocuklarda kötü uyuma oranı %21,3 iken, ebeveyn odasında uyuyanlarda bu oran %40,1 olarak saptandı. Kendi yatağında uyuyan bebeklere oranla beşikte uyuyan bebeklerde kötü uyku riskinin yaklaşık 2,8 kat, kendi yatağı, ebeveyn yatağı ve beşik dışındaki yerlerde uyuyan bebeklerde ise kötü uyku riskinin 6,5 kat arttığı bulundu. Ebeveyn odasında ancak kendi yatağında uyumanın kötü uyku ile anlamlı bir ilişkisi saptanmadı. Düzenli uyku rutini olanlarda kötü uyuma oranı belirgin şekilde düşük olup, özellikle kitap okuma gibi sakinleştirici aktivitelerin kötü uyuma açısından koruyucu olduğu bulundu. Gece uyanmalarında oyun oynayan ve TV/ video izleyen bebeklerin kötü uyku riskinin yaklaşık 6 kat arttığı saptandı. Emzirilerek ya da biberonla beslenerek uykuya dalan bebeklerin kötü uyku oranları yüksek bulundu. Gece boyu kesintisiz uyku süresindeki her bir saatlik artışın kötü uyku riskini yaklaşık %40 azalttığı saptandı. Yaş ilerledikçe gece uyanma sıklığı ve gündüz uykularının azaldığı kesintisiz uyku sürelerinin ise arttığı saptandı. Nesnel uyku kriterleri ile ebeveyn algısının büyük ölçüde uyum gösterdiği görüldü. Sonuç: Çalışma, erken çocukluk döneminde uyku kalitesinin artırılmasında bağımsız uyku ortamı, düzenli ve sakinleştirici uyku rutinleri ile gece uyanmalarında uyarıcı etkinliklerden kaçınmanın önemli olduğunu göstermektedir. Çalışmada kullanılan“Genişletilmiş Kısa Bebek Uyku Anketi”ile elde edilen bulgular, uyku ortamını ve uyku sorunlarını değerlendirmede, ebeveyn davranışlarını ve uyku düzenini etkileyen çevresel faktörleri anlamada, sağlıklı uyku alışkanlıklarının geliştirilmesinde ve uyku sorunlarına erken müdahale edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma ebeveynlere yönelik uyku hijyeni eğitimlerinin ve erken müdahale programlarının yaygınlaştırılmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Using the“Expanded Brief Infant Sleep Questionnaire”created by Sadeh and translated into Turkish by Boran, this study searched to define the factors influencing sleep environment, sleep habits, and sleep problems in children aged 6 to 18 months. It also sought to assess the agreement between objective sleep criteria and parental perception, identify preventive measures for enhancing the quality of sleep, and facilitate the development of healthy sleep habits and early intervention for sleep problems considering all of these findings. Materials and Methods: Parents and healthy children between the ages of 6 and 18 months who visited Dokuz Eylül University's Healthy Child Outpatient Clinic were included in this cross-sectional research. The“Expanded Brief Infant Sleep Questionnaire”was used to gather data. According to the exclusion criteria, a total of 22 individuals who had conditions that could have a direct impact on their sleep patterns were disqualified. 228 individuals participated in the research. The data was analyzed using logistic regression models, descriptive statistics, chi-square test, and Bonferroni-adjusted post-hoc tests. Results: The prevalence of poor sleepers was found to be 34.2%. Children sleeping in their own room had a poor sleeper rate of 21.3%, while children sleeping in their parents' room had a rate of 40.1%. Infants who slept in a crib had a roughly 2.8-fold increased risk of poor sleep compared to those who slept in their own bed, and those who slept anywhere other than their own bed, their parents' bed, or their crib had a 6.5-fold increased risk. There was no significant correlation between bad sleep and sleeping in one's own bed but in their parents' room. Those who had a regular nighttime routine had a considerably decreased prevalence of poor sleep, and relaxing activities like reading books were especially beneficial. Babies who played or watched TV or videos when they woke up at night were around six times more likely to have trouble sleeping. Infants who were bottle-fed or breastfed to sleep had greater odds of poor sleep as well. An almost 40% decrease in the probability of poor sleep was linked to every extra hour of undisturbed sleep during the night. While uninterrupted sleep duration elevated with age, overnight awakenings and daytime naps decreased. Parental perception and objective sleep criteria showed a high degree of agreement Conclusion: According to the study, childhood sleep quality may be improved by providing an isolated sleeping environment, establishing regular and peaceful bedtime rituals, and avoiding stimulating activities that could cause nightly awakenings. Understanding the behaviors of parents and environmental factors that affect sleep patterns, establishing healthy sleep habits, evaluating the sleep environment and sleep problems, and facilitating early intervention for sleep problems are all made possible by the results of the“Expanded Brief Infant Sleep Questionnaire.”This study highlights the need for early intervention programs and parental education initiatives on sleep hygiene to be improved.