Kokunun tüketicilerin marka algısı ve satın alma davranışları üzerindeki etkisi
The effect of scent on consumers' brand perception and purchasing behavior
- Tez No: 967026
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN GEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Duyusal pazarlama, Koku pazarlaması, Marka algısı, Marka sadakati, Tüketici davranışı, Sensory marketing, Scent marketing, Brand perception, Brand loyalty, Consumer behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışması, kokunun tüketicilerin marka algısı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde markalar, rekabet avantajı elde edebilmek ve tüketici zihninde kalıcı bir yer edinebilmek için duyusal pazarlama stratejilerine yönelmektedir. Bu bağlamda koku duyusu; duygulara doğrudan hitap etmesi, hafızayı tetiklemesi ve davranışları yönlendirme gücüyle öne çıkmaktadır. Çalışmada, kokunun marka imajı, tüketici deneyimi ve satın alma eğilimleri üzerindeki etkileri kuramsal çerçevede ele alınmış ve çeşitli örneklerle desteklenmiştir. Araştırma sonuçları, hoş ve markayla uyumlu bir kokunun tüketici memnuniyetini artırdığını, mağaza ortamında geçirilen süreyi uzattığını ve marka sadakatini güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, kokunun marka iletişimi açısından stratejik bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve işletmelerin çok duyulu pazarlama yaklaşımlarına ağırlık vermesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the effects of scent on consumers' brand perception. Today, in order to gain a competitive advantage and achieve a permanent place in the minds of consumers, brands increasingly adopt sensory marketing strategies. In this context, the sense of smell stands out with its ability to directly appeal to emotions, trigger memory, and influence behaviors. In this study, the effects of scent on brand image, consumer experience, and purchasing tendencies are discussed within a theoretical framework and supported with various examples. The research results revealed that a pleasant and brand-compatible scent increases consumer satisfaction, extends the time spent in the store, and strengthens brand loyalty. The findings emphasize that scent should be considered as a strategic tool in brand communication and that businesses need to give more importance to multisensory marketing approaches.