PKK terör örgütü ile PYD/YPG'nin geçmişten günümüze Suriye'deki yapılanması ve bu yapılanmanın Türkiye'nin milli güvenliğine etkileri
The organization of the PKK terrorist organization and the PYD/YPG in Syria from past to present and the effects of this organization on Turkey's national security
  1. Tez No: 967054
  2. Yazar: FIRAT DAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: PYD/YPG, Suriye İç Savaşı, PKK, Türkiye, İnsan Hakları, DEAŞ, Özerklik, Terör, Uluslararası İlişkiler, PYD/YPG, Syrian Civil War, PKK, Turkey, Human Rights, ISIS, Autonomy, Terrorism, International Relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, PKK'nın Suriye'deki yapılanmasının tarihsel gelişimini ve bu yapılanmanın Türkiye üzerindeki etkilerini kapsamlı biçimde incelemektedir. 1980'lerde Hafız Esad rejiminin PKK'ya sağladığı destekle başlayan süreç, 1998 Adana Mutabakatı'yla geçici olarak kesintiye uğrasa da 2011'deki Suriye İç Savaşı yeni bir evre başlatmıştır. Bu kaotik ortamda, PKK'nın Suriye kolu olarak değerlendirilen PYD ve onun silahlı unsurları YPG, kuzey Suriye'de önemli bir alan kontrolü sağlamış, özerklik ilan etmiş ve fiili bir yönetim oluşturmuştur. PYD/YPG'nin PKK ile ideolojik ve kadrosal bağı, Türkiye'nin bu yapıyı terör örgütü olarak tanımasına yol açmış, bu durum Türkiye'nin ulusal güvenlik politikalarında önemli değişimlere neden olmuştur. Türkiye, sınır güvenliğini sağlamak amacıyla Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı gibi sınır ötesi askeri operasyonlar gerçekleştirmiştir. Çalışmada, ABD ve Batılı aktörlerin PYD/YPG'ye verdiği destek, Türkiye ile müttefikleri arasında diplomatik krizlere neden olan başlıca faktörlerden biri olarak ele alınmıştır. PYD/YPG'nin insan hakları ihlalleri, çocuk asker kullanımı ve demografik değişim politikaları gibi uygulamaları da örgütün uluslararası meşruiyetini tartışmalı hale getirmiştir. Sonuç olarak bu tez, PYD/YPG'nin Suriye'deki varlığının yalnızca askeri değil, aynı zamanda siyasi, toplumsal ve diplomatik etkileriyle Türkiye'nin iç ve dış politikasında belirleyici bir unsur haline geldiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development of the PKK's organizational presence in Syria and its multifaceted impacts on the Republic of Turkey. Beginning with the support provided by the Hafez al-Assad regime in the 1980s, the PKK used Syria as a strategic base. Although the 1998 Adana Agreement temporarily disrupted this presence, the outbreak of the Syrian Civil War in 2011 marked a turning point. In this chaotic environment, the PYD—seen as the Syrian offshoot of the PKK—and its armed wing, the YPG, established territorial control and declared autonomy in northern Syria. The PYD/YPG's ideological and personnel links to the PKK led Turkey to classify them as terrorist organizations, which significantly influenced its national security policies. Consequently, Turkey launched cross-border military operations such as Euphrates Shield, Olive Branch, and Peace Spring. The study also highlights how U.S. and Western support for PYD/YPG has created diplomatic tensions between Turkey and its NATO allies. Moreover, human rights violations, the recruitment of child soldiers, and demographic engineering by the PYD/YPG have further undermined their legitimacy in the international arena. Ultimately, the thesis argues that the PYD/YPG's presence in Syria is not only a military concern for Turkey but also a political, social, and diplomatic issue that shapes both its domestic and foreign policies. The findings suggest that Turkey's counterterrorism strategies and regional policies have been deeply affected by the evolving dynamics of the PKK/PYD/YPG in Syria.