علم القراءات وتعليم القرآن في العراق في القرن العشرين
20.yy.'da Irak'ta Kur'an eğitimi ve kıraat ilmi
- Tez No: 967381
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TEZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Okuma bilimi, Kur'an okumaları, Irak okulları, Yirminci yüzyıl, Yirminci yüzyılda Mısır halkının okulları, The science of readings, Quranic readings, Schools of Iraq, Twentieth century, Schools of the people of Egypt in the twentieth century
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur ve Allah'ın duaları, salât ve bereketi âlemlere rahmet olarak elçiye, onun iyi ve pak ailesine, muhacirler ve Ensarlar arasında salih olan ashabına ve onların ashabına, kıyamete kadar ve sonrasına kadar sadaka ile ashabının üzerine olsun. Cenab-ı Hak, efendimiz Hz. Muhammed'i (insanları müşriklik ve putperestlik karanlığından çıkarmak için, tevhidin aydınlığına çıkarmak için) göndermiştir ve gösterilen Kur'an-ı Kerim, Cenab-ı Hakk'ı bilginin hakikatini, elinden veya arkasından yalan gelmeyen bu kitabı tanımanın en doğru yoludur ve Cenab-ı Hakk'ın bahsettiği gerçeği hoşnut etmiş ve korunmasını sağlamıştır. Müslümanlar, Peygamber'in zamanından beri (günümüze) çeşitli dönemlerde Kur'an-ı Kerim ve bilimlerine ilgi duymuşlardır. Sahabeler, açtıkları ve seyahat ettikleri yerlerde onu okumaya ve zikretmeye hevesliydiler, bu yüzden nesilden nesile korunmuş ve yazılı olarak bize aktarıldı. Kendilerinden sonra gelen şeyhler, Kur'an-ı Kerim tilavuzunda ustalaşan öğrencilerine, Kur'an-ı Kerim okumaya ve öğretmeye uygun olduklarını belirtmek için izin belgesi yazmışlar ve bu izni kendilerinden alınan insan zinciriyle belgelemişlerdir. İslâm dünyasının şehirlerinde okuma okulları yayılmış, her ekolün okuma, öğretme ve ayrılma konusunda kendine has özellikleri bulunmuş ve bu özellikler delil kitaplarına, nakil zincirlerine ve diğer yerlere kaydedilmiştir. Bu ekoller arasında yirminci yüzyılda Irak Kur'an Okumaları Okulu da yer almakta olup, araştırmacı diğer okuma okullarına göre bu ekolün özelliklerini ele alan araştırmacıların azlığı nedeniyle yirminci yüzyılda bu ekole hitap etmeyi seçmiştir. Bu araştırma, İslam fetihlerinin başlangıcından günümüze kadar Irak'ta iki ana ekolün ortaya çıkışına odaklanmıştır: Musul Okulu ve Bağdat Okulu, Moğol istilasının ardından düşüşlerinin ardından sonraki yüzyıllarda rönesanslarına yol açan faktörlerin izini sürmüştür. Ayrıca Irak'taki siyasi, kültürel ve ekonomik koşulları ve bunların okuma bilimi üzerindeki etkilerini ele aldı ve araştırmacı arasında Irak'ın her okulunun müfredatı, en önde gelen şeyhler, okuma bilimi çalışmasında öngörülen kitaplar, her okulun avantajları ve öğretime yaklaşımı ve Irak okulunda iznin önemi ile avantajları arasında ve bu konudaki en önemli gözlemleri dile getirdi ve atıfın önemini ele aldı ve okumalarda Irak halkının aktarım zincirlerini elde etti. Araştırmacı daha sonra okumalarda yer alan Mısır ekolü ve avantajları hakkında konuşmuş ve Irak ekolü ile karşılaştırmıştır. Daha sonra yirmi birinci yüzyılın başında Irak'ta gelişen okullar hakkında konuştu ve yirminci yüzyıldaki eski Irak okulları ile yirmi birinci yüzyıldaki modern okulları karşılaştırdı ve aralarındaki temel farkları belirtti. Tezi, Kur'an-ı Kerim ve okunuşlarına izin verme konusunda araştırmacının önerdiği bir yaklaşımla sonuçlandırdı.
Özet (Çeviri)
Praise be to Allah, Lord of the Worlds, and may Allah's prayers, peace and blessings be upon the envoy as a mercy to the worlds, and on his good and pure family, and his companions who are righteous among the immigrants and the Ansar, and their followers with charity until the Day of Judgment, and after: God Almighty sent our master Muhammad (to bring people out of the darkness of polytheism and idolatry, to the light of monotheism, and the Qur'an shown is the most righteous way to know God Almighty the truth of knowledge, this book that does not come to him falsehood from his hands or from behind him, and which pleased the truth Almighty mentioned and ensured its preservation. Muslims have been interested in the Holy Qur'an and its sciences in various eras, since the time of the Prophet (to the present time). The Companions were keen to recite and recite it in the places they opened and traveled to, so it was transmitted to us in preserved and written generation after generation. The sheikhs who came after them wrote leave for their students who mastered the recitation of the Qur'an to mark their eligibility to read the Qur'an and lead to teach it, and documented this leave with the chain of men who were taken away from them. The schools of reading spread in the cities of the Islamic world, and each school had its own features in reading, teaching and leave, and these features were recorded in the books of evidence, chains of transmission and others. Among these schools is the Iraq School of Quranic Readings in the twentieth century, and the researcher chose to address this school in the twentieth century, due to the lack of researchers who dealt with the characteristics of this school, compared to other reading schools. This research focused on the emergence of two main schools in Iraq: the Mosul School and the Baghdad School, from the beginning of the Islamic conquest to the present time, tracing the factors that led to their renaissance in the later centuries after their decline following the Mongol invasion. He also dealt with the political, cultural, and economic conditions, and their impact on the science of readings in Iraq, and between the researcher the curriculum of each school of Iraq, the most prominent sheikhs, the books prescribed in the study of the science of readings, the advantages of each school, and its approach to teaching, and between the importance of the leave and its advantages in the Iraqi school, and mentioned the most important observations on it, and dealt with the importance of attribution, and achieved the chains of transmission of the people of Iraq in the readings. Then the researcher spoke about the Egyptian school in the readings and its advantages, and compared the Iraqi school with it. He then spoke about the schools that had developed in Iraq at the beginning of the twenty-first century, and compared the old Iraqi schools in the twentieth century and the modern schools in the twenty-first century, indicating the main differences between them. He concluded the thesis with a proposed approach from the researcher in authorizing the Holy Qur'an and its readings.