Meme kanseri hastalarında doz yoğun adriamisin siklofosfamid kemoterapisinde granülosit-koloni uyarıcı faktör proflaksisine rağmen nötropeni prevelansı
Prevalence of neutropenia despite granulocyte-colony stimulating factor prophylaxis in dose-dense adriamycin-cyclophosphamide chemotherapy in breast cancer patients
  1. Tez No: 967383
  2. Yazar: HÜSEYİN DEVECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY KUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CRP/Albümin oranı, febril nötropeni, Meme kanseri, Breast cancer, CRP/albumin ratio, febrile neutropenia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
DEVECİOĞLU H, MEME KANSERİ HASTALARINDA DOZ YOĞUN ADRİAMİSİN SİKLOFOSFAMİD KEMOTERAPİSİNDE GRANÜLOSİT-KOLONİ UYARICI FAKTÖR PROFLAKSİSİNE RAĞMEN NÖTROPENİ PREVELANSI, GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI, TIPTA UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2025 Bu çalışmada, erken evre meme kanseri hastalarında febril nötropeni riskini tahmin etmek için klinik faktörler değerlendirilmiştir. Amaç, yüksek riskli hastaları erken tespit ederek uygun önlemler almaktır. Bu retrospektif kohort çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde erken evre meme kanseri tanısı alan ve doz yoğun adriamisin-siklofosfamid tedavisi alan ve G-CSF profilaksisi uygulanan 200 hasta nötropeni prevalansıve risk faktörleri açısından değerlendirildi. Hastaların yaşı, evresi, komorbiditeleri, Doğu Kooperatif Onkoloji Grubu (ECOG) performans skoru, laboratuvar parametreleri (üre, ürik asit, LDH, C-reaktif protein (CRP), albümin, globülin, CRP/albümin oranı) ile nötropeni gelişimi kaydedildi. Ayrıca, Uluslararası Kanser Destek tedaviler Derneği (MASCC) skoru kullanılarak febril nötropeni riski analiz edildi.Klinik ve laboratuvar parametrelerin febril nötropeni ile ilişkisi Ki-kare ve lojistik regresyon testleriyle incelenmiştir.Analizler SPSS 22.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Klinik parametreler arasında ileri yaş, ECOG performans skoru, komorbidite varlığı ve MASCC skoru febril nötropeni gelişimiyle ilişkili bulunurken, laboratuvar parametreleri içinde CRP/Albümin oranı anlamlı prediktör olarak öne çıktı.Çok değişkenli analizde, CRP/Albümin oranı bağımsız prediktör olarak febril nötropeni riskini anlamlı şekilde tahmin etti; MASCC skoru ile birlikte kullanıldığında her ikisi de güçlü ve bağımsız belirleyiciler olarak korundu. Sonuç olarak MASCC skoru ve CRP/Albümin oranı febril nötropeni riskini bağımsız olarak öngörmektedir. Bu parametrelerin kullanımı febril nötropeni riskinin daha doğru değerlendirilmesinde kullanılabilecek biyobelirteçleridir.
Özet (Çeviri)
DEVECIOGLU H, PREVALENCE OF NEUTROPENIA DESPITE GRANULOCYTE-COLONY STIMULATING FACTORPROPHYLAXIS IN DOSE-DENSE ADRIAMYCIN-CYCLOPHOSPHAMIDE CHEMOTHERAPY IN BREAST CANCER PATIENTS, GAZIANTEP UNIVERSITY DEPARTMENT OF INTERNAL MEDICINE, MEDICAL SPECIALTY THESIS, GAZIANTEP, 2025 In this study, clinical factors were evaluated to predict the risk of febrile neutropenia in patients with early-stage breast cancer. The aim is to identify high-risk patients early and take appropriate preventive measures. In this retrospective cohort study, 200 patients diagnosed with early-stage breast cancer at the Gaziantep University Medical Oncology Clinic, who received dose-dense doxorubicin-cyclophosphamide treatment and were administered G-CSF prophylaxis, were evaluated for the prevalence and risk factors of neutropenia. The development of neutropenia was recorded alongside patients' age, stage, comorbidities, Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance status, and laboratory parameters (urea, uric acid, LDH, C-reactive protein [CRP], albumin, globulin, CRP/albumin ratio). Additionally, the risk of febrile neutropenia was analyzed using the Multinational Association for Supportive Care in Cancer (MASCC) score. The association between clinical and laboratory parameters and febrile neutropenia was examined using Chi-square and logistic regression tests. Analyses were conducted with SPSS version 22.0. Among clinical parameters, advanced age, ECOG performance score, presence of comorbidities, and MASCC score were found to be associated with the development of febrile neutropenia. Among laboratory parameters, CRP/albumin ratio emerged as a significant predictor. In multivariate analysis, the CRP/albumin ratio was identified as an independent predictor of febrile neutropenia risk; when used in combination with the MASCC score, both remained strong and independent determinants. In conclusion, the MASCC score and CRP/albumin ratio independently predict the risk of febrile neutropenia.These parameters may serve as useful biomarkers for a more accurate assessment of febrile neutropenia risk.