Ankara'daki evcil hayvan sahiplerinin sosyokültürel profilleri: Bir veteriner kliniği temelli çalışma
Sociocultural profiles of pet owners in Ankara: A veterinary clinic-based study
- Tez No: 967442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ ÜNSAL ADACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Demografik özellikler, evcil hayvan sahipliği, insan-hayvan ilişkisi, kent yaşamı, sosyokültürel faktörler, Demographic characteristics, human-animal relationship, pet ownership, urban lifestyle, sociocultural factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, bireylerin evcil hayvan sahipliği davranışlarını cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi gibi temel demografik özelliklerin yanı sıra iş temposu ve yaşam koşulları gibi çeşitli değişkenler çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın verileri, Ankara ili Çankaya ilçesinde hizmet veren bir veteriner kliniğine başvuran gönüllü hasta sahiplerinden, 26 sorudan oluşan Bilgi Toplama Formu aracılığıyla elde edilmiştir. Minimum örneklem büyüklüğü 150 olarak hesaplanmış; çalışmaya toplam 267 gönüllü katılımcı dâhil edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler frekans ve yüzde dağılımları ile sunulmuş; uygun değişkenler arasındaki ilişkiler Fisher'in Kesin Testi veya Ki-kare analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, yaş ve cinsiyet faktörlerinin evcil hayvan türü tercihinde belirleyici olmadığı görülmüştür. Katılımcılar arasında, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin en yaygın sahiplenilen türün kedi olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet ile evcil hayvanla günlük geçirilen süre arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamakla birlikte, her iki cinsiyet grubunda da bireylerin günde üç saatten fazla zaman ayırdığı görülmüştür. Buna karşın, cinsiyetin evcil hayvana atfedilen anlam üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların eğitim düzeyi ile birlikte yaşadıkları evcil hayvan sayısı, hayvanlarını nereden sahiplendikleri ve sahiplenme sürecinde önem verdikleri kriterler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak, günlük iş temposu ile sahip olunan evcil hayvan türü ve evcil hayvanla geçirilen günlük süre arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca, yaşanılan konut tipi ile sahip olunan evcil hayvan sayısı arasında da anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, evcil hayvan sahipliğinin bireylerin yaşam tarzı, mesleki yoğunluğu ve sosyodemografik özellikleriyle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Özellikle apartman yaşamının yaygın olduğu kent merkezlerinde kedilerin daha çok tercih edildiği; müstakil evlerde yaşayan ya da evden çalışan bireylerde ise köpek sahipliğinin ön plana çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, katılımcıların büyük çoğunluğunun evcil hayvanlarını aile bireyi olarak gördüğü ve güçlü bir duygusal bağ kurduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine individuals' pet ownership behaviors in relation to various factors, including key demographic characteristics such as gender, age, marital status, and education level, as well as variables like work intensity and living conditions. The data were collected through a 26-item Information Collection Form from voluntary pet owners who visited a veterinary clinic located in the Çankaya district of Ankara, Türkiye. Although the minimum required sample size was calculated as 150, a total of 267 participants were included in the study. Descriptive statistics were presented as frequency and percentage, and associations between appropriate variables were analyzed using Fisher's Exact Test or the Chi-square test. The findings revealed that age and gender were not significant factors in the choice of pet species. Regardless of these demographic characteristics, cats were identified as the most commonly owned pet among all participants. No statistically significant relationship was found between gender and the amount of time spent daily with pets. In both gender groups, it was observed that individuals spent three or more hours per day with their pets. However, gender was found to have a significant effect on the meaning attributed to pets. There was no significant association between participants' education levels and the number of pets owned, the source of pet acquisition, or the criteria considered important in pet selection. On the other hand, a statistically significant relationship was found between daily work intensity and both the type of pet owned and the amount of time spent with the pet. A significant association was also identified between the type of housing and the number of pets living in the household. These findings suggest that pet ownership is closely related to individuals' lifestyles, occupational demands, and sociodemographic characteristics. Cats were more frequently owned in city centers where apartment living is common, whereas dog ownership was more prevalent among individuals living in detached houses or working from home. Moreover, the vast majority of participants considered their pets as family members and reported having a strong emotional bond with them.