Erkekliğe yönelik algılanan tehdit ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide varoluşsal kaygıların aracı rolü
The mediator role of existential anxieties in the relationship between perceived threat to manhood and life satisfaction
- Tez No: 967503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ TOPLU DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erkekliğe yönelik algılanan tehdit, kırılgan erkeklik kuramı, varoluşsal kaygı, yaşam doyumu, genç yetişkinlik, Perceived threat to manhood, precarious manhood theory, existential anxiety, life satisfaction, young adulthood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: MEF ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Erkeklik kadınlığın aksine elde edilmesi ve sürekli kanıtlanması gereken bir yapıya sahiptir. Erkeklik“üstün”bir statü olarak görülmekte ve bu statüye ulaşmak için çeşitli aşamalardan geçilmesi gerekmektedir. Erkeklik kazanılması zor bir statüdür ancak kaybedilmesi de bir o kadar kolaydır. Kırılgan erkeklik kuramı bağlamında; erkeklik kadınlığa göre zor kazanılıp kolay kaybedildiğinden ve sürekli ispat gerektirdiğinden ötürü daha kırılgan bir yapıdadır ve bundan dolayı erkeklerin cinsiyetlerine yönelik tehdit algıları daha yüksektir. Yetişkin bir erkek için“erkeklik”rolü benliğin bir parçası, varoluş amacı ve anlamı haline gelebildiğinden erkekliğe yönelik algılanan tehdidin varoluşsal kaygıları tetikleyebileceği ve yaşam doyumunu azaltabileceği düşünülmektedir. Bundan dolayı bu araştırmanın amacı, genç yetişkin erkeklerde, erkekliğe yönelik algılanan tehdit ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide varoluşsal kaygıların aracı rolünü incelemektir. Bu araştırmanın örneklemi 20 – 40 yaş aralığında cinsiyetlerini erkek olarak tanımlayan 250 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada, Demografik Bilgi Formu, Kırılgan Erkeklik Ölçeği, Varoluşsal Kaygı Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla Hayes PROCESS analiz programı kullanılarak Basit Aracılı Değişken Analizi (Model 4) uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları, genç yetişkin erkeklerde erkekliğe yönelik algılanan yüksek tehdidin varoluşsal kaygılar aracılığıyla yaşam doyumunu azalmasına yol açabileceğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular akademik literatür ışığında tartışılmıştır ve araştırmacılar ve ruh sağlığı uzmanları için hem araştırmaya hem de uygulamaya dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Unlike femininity, masculinity has a structure that needs to be achieved and constantly proved. Masculinity is seen as a 'superior' status and it is necessary to go through various stages to achieve this status. Masculinity is a difficult status to gain, but it is just as easy to lose. In the context of the precarious manhood theory; masculinity is more fragile than femininity because it is hard to gain and easy to lose and requires constant proof, and therefore men's threat perceptions towards their gender are higher. Since the role of 'masculinity' can become a part of the self, the purpose and meaning of existence for an adult male, it is thought that the perceived threat to manhood may trigger existential anxieties and reduce life satisfaction. Therefore, the aim of this study is to examine the mediating role of existential anxieties in the relationship between perceived threat to masculinity and life satisfaction in young adult men. The sample of this study consisted of 250 people between the ages of 20 and 40 who identified their gender as male. Demographic Information Form, Precarious Manhood Scale, Existential Anxiety Scale and Life Satisfaction Scale were used in the study. In order to test the hypotheses of the study, Simple Mediation Variable Analysis (Model 4) was applied using Hayes PROCESS analysis programme. The findings of the study revealed that the perceived high threat to masculinity in young adult males may lead to a decrease in life satisfaction through existential anxieties. The findings are discussed in the light of the academic literature and recommendations for both research and practice are presented for researchers and mental health professionals.