Farklı kalsiyum silikat esaslı materyallerin ortam pH'ına etkisi ve farklı pH değerlerinde çözünürlük, sıvı emilimi ve mikrosertliklerinin değerlendirilmesi
The effect of different calcium silicate-based materials on environmental pH and the evaluation of solubility, water sorption, and microhardness at different pH values
- Tez No: 967577
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF NUR MUTLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum silikat esaslı materyaller, çözünürlük, sıvı emilimi, mikrosertlik, MTA, Biodentine, BIOfactor MTA, PD MTA White, Calcium silicate-based materials, solubility, water sorption, microhardness, MTA, Biodentine, BIOfactor MTA, PD MTA White
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, farklı kalsiyum silikat esaslı materyallerin (BIOfactor MTA, Biodentine ve PD MTA White) ortam pH'ına etkisini ve farklı pH koşullarında çözünürlük, sıvı emilimi ile mikrosertlik özelliklerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada materyaller, fosfat tamponlu salin (PBS) ve distile su ortamlarında pH 5, 7 ve 12 değerlerine ayarlanmış çözeltilerde belirli sürelerle (1., 7., 30. günler) ve mikrosertlik için ayrıca 7 gün süreyle 37°C'de etüv koşullarında bekletilmiştir. pH değişimleri 1., 24., 48. ve 72. saatlerde kaydedilmiştir. Elde edilen bulgulara göre tüm materyaller, özellikle ilk 24 saat içinde OH⁻ iyonu salınımına bağlı olarak pH'ı belirgin şekilde artırmıştır. Zamanla pH değerlerinde kademeli düşüş gözlenmiş, BIOfactor MTA en yüksek pH değerlerini, PD MTA White ise en düşük pH değerlerini göstermiştir. Çözünürlük analizlerinde PBS ortamında PD MTA White'ın en düşük çözünürlük değerlerini verdiği, Biodentine'in ise en yüksek çözünürlüğü gösterdiği saptanmıştır. Distile suda ise pH 5 koşullarında tüm materyallerde çözünürlük artarken, pH 12'de BIOfactor MTA daha fazla çözünürlük sergilemiştir. Sıvı emilimi sonuçları, PBS ortamında Biodentine'in daha düşük sıvı emilimi gösterdiğini, PD MTA White'nın ise pH 5 dışında diğer koşullarda daha fazla sıvı emdiğini ortaya koymuştur. Mikrosertlik analizlerinde Biodentine tüm pH koşullarında daha yüksek değerler sergilerken, BIOfactor MTA'nın pH 12'de mikrosertlik değerlerinin arttığı belirlenmiştir. PD MTA White en düşük mikrosertlik değerleri göstermiştir. Sonuç olarak, kalsiyum silikat esaslı materyallerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin çevresel pH koşullarından önemli ölçüde etkilendiği görülmüştür. BIOfactor MTA, yüksek pH stabilitesi ve düşük sıvı emilimi ile öne çıkarken; Biodentine, yüksek mikrosertlik ve hızlı pH yükseltme kapasitesi ile fizyolojik koşullarda avantaj sağlamaktadır. PD MTA White ise düşük çözünürlük değerleri ile boyutsal stabilitenin ön planda olduğu klinik durumlar için uygun bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Çalışmamız, materyal seçiminin klinik ortam pH'ı ve biyolojik gereksinimler dikkate alınarak yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of different calcium silicate-based materials (BIOfactor MTA, Biodentine, and PD MTA White) on environmental pH and to assess their solubility, water sorption, and microhardness under different pH conditions. The materials were immersed in phosphate-buffered saline (PBS) and distilled water adjusted to pH 5, 7, and 12, and stored at 37°C for specific periods (1, 7, and 30 days), with an additional 7-day storage for microhardness testing. pH changes were recorded at 1, 24, 48, and 72 hours. According to the findings, all materials significantly increased the pH, particularly within the first 24 hours, due to OH⁻ ion release. Over time, a gradual decrease in pH values was observed, with BIOfactor MTA exhibiting the highest pH values and PD MTA White showing the lowest. In solubility analyses, PD MTA White demonstrated the lowest solubility values in PBS, while Biodentine exhibited the highest. In distilled water, solubility increased for all materials under pH 5, whereas BIOfactor MTA displayed greater solubility at pH 12. Water sorption results revealed that Biodentine showed lower water sorption in PBS, whereas PD MTA White absorbed more water in conditions other than pH 5. Microhardness analysis indicated that Biodentine exhibited higher values across all pH conditions, while BIOfactor MTA showed increased microhardness at pH 12. PD MTA White demonstrated the lowest microhardness values. In conclusion, the physical and chemical properties of calcium silicate-based materials were found to be significantly influenced by environmental pH conditions. BIOfactor MTA stood out with its high pH stability and low water sorption, while Biodentine provided an advantage under physiological conditions with its high microhardness and rapid pH increase capacity. PD MTA White, on the other hand, may be considered a suitable option for clinical situations where dimensional stability is prioritized due to its low solubility. This study emphasizes that the selection of materials should take into account the clinical environmental pH and biological requirements.