The impact of empowering leadership on employee engagement: examining the mediating role of emotional stability
Güçlendirici liderliğin çalışanların işe bağlılığı üzerindeki etkisi: Duygusal dengenin aracılık rolünün incelenmesi
- Tez No: 967668
- Danışmanlar: ASSISTANT PROFESSOR DR. ÜMİT DENİZ İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirici Liderlik, Duygusal İstikrar, Çalışan Bağlılığı, Empowering Leadership, Emotional Stability, Employee Engagement
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş İdaresi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, Afganistan'ın Kabul kentindeki özel bankacılık sektöründe güçlendirici liderlik, duygusal istikrar ve çalışan bağlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. 248 banka çalışanından anket yoluyla toplanan veriler, 5'li Likert ölçeğiyle değerlendirilmiş ve Pearson korelasyonu ile çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, güçlendirici liderliğin hem duygusal istikrarı hem de çalışan bağlılığını olumlu etkilediğini; duygusal istikrarın ise çalışan bağlılığı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, duygusal istikrarın bu ilişkiyi kısmi olarak aracıladığı bulunmuştur. Güven oluşturma ve ortak karar alma gibi liderlik davranışları, çalışanların özerklik hissini ve duygusal iyilik halini artırarak bağlılıklarını güçlendirmektedir. Çalışma, liderlik ve bağlılık literatürüne katkı sağlamakta ve uygulayıcılara iş gücü verimliliğini artırmaya yönelik önemli bilgiler sunmaktadır. Gelecek çalışmalar daha geniş örneklerle önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates how empowered leadership affects employee engagement in Kabul's private banking sector, using emotional stability as a mediating element. Data from 248 employee were collected on a 5-point Likert scale and analyzed using Pearson correlation and multiple regression. The findings indicate that empowered leadership improves both emotional stability and staff engagement. Emotional stability also increases engagement and helps to balance the relationship between leadership and engagement. Empowering methods like trust-building and collaborative decision-making promote autonomy and emotional well-being, resulting in increased job involvement and pleasure. The study emphasizes the value of emotionally supportive leadership in improving employee morale and productivity. It adds to the literature on leadership and participation by proposing further study using larger samples and longitudinal approaches.