Duygusal zekâ temelli oyun programının çocuklarda duygusal zekâ, bilişsel esneklik ve eleştirel düşünme becerisine etkisi
The effect of an emotional intelligence-based play program on children's emotional intelligence, cognitive flexibility, and critical thinking skills
  1. Tez No: 967728
  2. Yazar: BURCU KINIK CANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TAYYAR ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, Bilişsel esneklik, Eleştirel düşünme, Erken çocukluk, Emotional ıntelligence, Cognitive flexibility, Critical thinking, Early childhood
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, duygusal zekâ temelli oyun programının çocukların duygusal zekâ, bilişsel esneklik ve eleştirel düşünme becerilerine olan etkisini incelemek ve açıklamaktır. Materyal ve metot: Araştırmada, nicel veri yöntemlerinden deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada, amaçsal örneklem yoluyla belirlenen deney-kontrol grupları oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı İlkokulun anasınıfında öğrenim gören 4-6 yaş aralığındaki çocuklar oluşturmaktadır. Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar için Sullivan Duygusal Zekâ Ölçeği, Nesne Seçim Ölçeği ve Çocuklar için Felsefi Düşünme Ölçeği kullanılarak oluşturulmuştur. Bulgular: Araştırma sonucunda, deney grubundaki çocukların kontrol grubuna kıyasla Nesne Seçim Ölçeği alt boyutları soyutlama, bilişsel esneklik puanları ile Çocuklar için Felsefi Düşünme Ölçeği alt boyutları felsefi sorgulama, dil ve bilişsel beceriler ile soru oluşturma puanlarının anlamlı düzeyde artış gösterdiği belirlenmiştir. Sullivan Çocuklar için Duygusal Zekâ Ölçeği alt boyutları duyguları anlama, duyguları ifade etme, duyguları yönetme ve empati becerilerinin öntest-sontest puanlarında anlamlı farklılık olduğu ancak kalıcılık testlerinde az da olsa gerileme olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte soyutlama ve bilişsel esneklik alt boyutlarında öntest-sontest ve kalıcılık testlerine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Felsefi sorgulama, dil ve bilişsel beceriler ve soru oluşturma alt boyutlarının ise öntest-sontest sonuçlarının anlamlı farklılık gözlemlenirken; kalıcılık testlerinde az da olsa gerileme olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda, Duygusal Zekâ Temelli Oyun Programının çocukların duygusal zekâ düzeylerini artırdığı; Nesne Seçimi Ölçeği alt boyutları, soyutlama ve bilişsel esneklik puanlarına pozitif yönde etkilerken; Çocuklar için Felsefi Düşünme Ölçeği alt boyutları olan felsefi sorgulama, dil ve bilişsel beceriler ile soru oluşturma alt boyutları puanlarına da pozitif etkisi olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla duygusal zekâ temelli oyun programının çocukların bilişsel esneklik becerilerine katkı sağlarken eleştirel düşünme becerilerini de geliştirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate and elucidate the effects of an emotional‑intelligence‑based play program on children's emotional intelligence, cognitive flexibility, and critical thinking skills. Materials and Methods: An experimental design, one of the quantitative research methods, was employed in this study. Purposeful sampling was used to form the experimental and control groups. The study group consisted of children aged 4–6 years who were enrolled in a kindergarten class of a primary school affiliated with the Ministry of National Education. Data were collected using a Personal Information Form, the Sullivan Emotional Intelligence Scale for Children, the Flexible Item Selection Task (FIST), and the Children's Philosophical Thinking Scale. Results: The findings revealed that, compared with the control group, children in the experimental group showed statistically significant post‑intervention gains on the Flexible Item Selection Task subscales of Abstraction and Cognitive Flexibility, as well as on the Children's Philosophical Thinking Scale subscales of Philosophical Inquiry, Language and Cognitive Skills, and Question Generation. For the Sullivan Emotional Intelligence Scale for Children, significant pre‑ to post‑test improvements were observed in the subscales of Emotion Understanding, Emotion Expression, Emotion Regulation, and Empathy; however, a slight decline was noted at the follow‑up (retention) assessment. In contrast, the Abstraction and Cognitive Flexibility subscales maintained significant gains from pre‑test to post‑test and from post‑test to retention. Although the Philosophical Inquiry, Language and Cognitive Skills, and Question Generation subscales displayed significant pre‑ to post‑test differences, a modest decrease was also detected at the retention stage Conclusion: The study demonstrated that the emotional‑intelligence‑based play program elevated children's overall emotional intelligence and produced significant positive effects on the Abstraction and Cognitive Flexibility subscales of the Flexible Item Selection Task, as well as on the Philosophical Inquiry, Language and Cognitive Skills, and Question Generation subscales of the Children's Philosophical Thinking Scale. Thus, the program can be said to support children's cognitive flexibility while concurrently fostering their critical‑thinking abilities.