Yükseköğretimde eğitimin yüzde yüz Arapça olmasının değerlendirilmesi: FSMVÜ İslami İlimler Fakültesi örneği
An evaluation of conducting higher education entirely in Arabic (The case of FSMVU Faculty of Islamic Sciences)
  1. Tez No: 967946
  2. Yazar: ZEYNEP HAZNEDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Anadilde Eğitim, Yabancı Dilde Eğitim, Türkiye'de Arapça Eğitimi, Yabancı Dilde Eğitimin Değerlendirilmesi, Yükseköğretim, Arapça Öğretimi, Mother-Tongue Education, Foreign-Language Education, Arabic Instruction in Türkiye, Evaluation of Foreign-Language Education, Higher Education, Teaching Arabic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yükseköğretimde Eğitimin Yüzde Yüz Arapça Olmasının Değerlendirilmesi: FSMVÜ İslami İlimler Fakültesi Örneği İnsanoğlunun düşünce dünyasının temel taşını oluşturan dil, eğitim sistemi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Eğitim sürecinde kullanılan öğretim dilinin uygunluğu, öğrencinin bilgiyi doğru kavrayıp anlamlandırmasında belirleyici rol oynamaktadır. Bu bağlamda, öğretim dilinin eğitmen ve öğrencinin anadili olup olmaması ayrıca önem arz etmektedir. Bu çalışma, eğitim ortamında ana dil ya da yabancı dil kullanımının eğitim sürecini ve öğrencinin akademik ile mesleki yaşamını ne ölçüde etkilediğini incelemektedir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dil, anadil ve yabancı dil kavramları ele alınmıştır. Ayrıca yabancı dil eğitimi detaylandırılarak Türkiye'de Arapça öğrenim tarihine değinilmiştir. İkinci bölümde ise yükseköğretimde yüzde yüz Arapça eğitim modelinin değerlendirilmesi amacıyla öğrencilere yönelik gerçekleştirilen anket ve bulguları sunulmuştur. Elde edilen sonuçlar, bu eğitim modelinin öğrenciler üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Bulgulara göre öğrencilerin çoğu Arapça dil becerilerinde önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Bununla birlikte özellikle ilk yıllarda dersleri takipte güçlükler, kaynak yetersizliği ve farklı dil seviyelerinden doğan sorunlar dikkat çekmiştir. Katılımcılar, bu zorluklara rağmen Arapça eğitim modelinin uzun vadede mesleki hayatta ciddi bir avantaj sağladığını ifade etmiştir. Sonuç olarak, yüzde yüz Arapça eğitim modeli hem fırsatlar hem de sınırlılıklar barındırmaktadır. Bu tez, yabancı dilde eğitim tartışmalarına katkı sunmakta ve modelin daha etkili uygulanabilmesi için çeşitli öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Evaluation of Conducting Higher Education Entirely in Arabic (The Case of FSMVU Faculty of Islamic Sciences) Language, which constitutes the cornerstone of human thought, occupies a crucial place within the educational system. The appropriateness of the language of instruction plays a decisive role in a student's ability to comprehend and interpret knowledge accurately. In this regard, whether the language of instruction coincides with the native tongue of both instructors and students gains particular significance. This study examines the extent to which the use of the native language or a foreign language as the medium of instruction influences the educational process, as well as students' academic performance and professional trajectories. The research consists of two main parts. The first part addresses the concepts of language, mother tongue, and foreign language. Furthermore, it elaborates on foreign language education while tracing the historical development of Arabic instruction in Türkiye. The second part presents the findings of a survey conducted among students, designed to evaluate the implementation of a full Arabic-medium model in higher education. The results reveal the effects of this model on students. According to the findings, the majority of students demonstrated significant progress in their Arabic language skills. Nevertheless, challenges such as difficulties in following lectures during the initial years, scarcity of resources, and problems arising from differing language proficiency levels were also observed. Despite these challenges, participants emphasized that Arabic-medium education provides substantial long-term advantages in their professional lives. In conclusion, the full Arabic-medium instruction model encompasses both opportunities and limitations. This thesis contributes to the broader debate on foreign language education and proposes several recommendations for enhancing the effectiveness of such models.