Edirneli Şevkî Dîvânı'nda kozmik unsurların incelenmesi
Investigation of cosmic elements in Edirneli Şevkî Dîvân
  1. Tez No: 967967
  2. Yazar: ERKAN TAŞBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmik Unsurlar, Türk Edebiyatında Kozmik Âlem, Edirneli Şevkî Dîvânı, Cosmic Elements, Cosmic World in Turkish Literature, Şevkî of Edirne
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın konusu 'Edirneli Şevkî Dîvânındaki şiirlerde yer alan kozmik unsurların incelenmesidir. Çalışmanın giriş kısmında araştırmanın nasıl yapıldığına dair bilgilere yer verilmiştir. Çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Edirneli Şevkînin hayatı ve edebî kişiliğinden; ikinci bölümde, Türk Edebiyatında kozmik âlemin yansımalarından; üçüncü bölümde, gökyüzü ile ilgili kullanımlardan; dördüncü bölümde, yıldızlarla ilgili kullanımlardan; beşinci bölümde, gezegenlerle ilgili kullanımlardan; altıncı bölümde ışık ve aydınlık ile ilgili kullanımlardan; yedinci bölümde, burçlarla ilgili kullanımlardan; sekizinci bölümde diğer kozmik unsurlarla ilgili kullanımlardan bahsedilmiştir. Daha sonra ilgili unsurlar açıklanmıştır. Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar'ın çalışmalarıyla ortaya çıkan Edirneli Şevkî Dîvânı çalışmamızın ana kaynağını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the examination of cosmic elements present in the poems in the Şevkî of Edirne. The introduction provides information on how the research was conducted. The study consist of eight chapters. The first chapter discusses the life and literary talents of Şevkî of Edirne; the second chapter explores the reflections of the cosmic realm in Turkish literature; the third chapter discusses uses related to the sky; the fourth chapter discusses uses related to the stars; the fifth chapter discusses uses related to planets; the sixth chapter discusses uses related to light and illumination; the seventh chapter discusses uses related to zodiac; and the eighth chapter discusses uses related to other cosmic elements. The relevant elements are then explained. The Dîvân of Şevkî of Edirne, the work of Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, constitutes the main source of our study.