The concept of 'father' in English and Kyrgyz linguistic picture ofthe world'
İngiliz ve Kırgız dil dünya görüşlerinde 'Baba kavramı'
  1. Tez No: 967980
  2. Yazar: MADİNA ABDİRAİMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇOLPAN NAVMANOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Father, concept, culture, proverbs, linguistic picture of the world
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
The title of the thesis paper is The Concept of“Father”in English and Kyrgyz Linguistic Picture of the World. It is based on the terms concept and linguistic picture of the world. For the practical part we used two methods of research: semantic analysis and associative experiment. The thesis paper consists of three chapters: theoretical background and two practical chapters. The thesis starts with the preface and summary of it. In the summary part, there are given the topicality, novelty, aim, hypothesis, theoretical and practical significance of the work. The topicality of the paper is a multitude of works, articles, research papers, and thesis papers written about the concept of mother or woman. The focus on a female presenter is done successfully, yet, the topic of father is out of light. The works about fathers, especially, based on a Kyrgyz culture and language, compared with another foreign language, like English, are insufficiently few. The aim of the master thesis is the comparison of the concept of father in English and Kyrgyz linguistic picture of the world, detecting their similarities and discovering their differences and finding specific points on the concept of father unrevealed or uncreated by other scholars in their works. In the process of the research a number of findings have been received: comparative analysis of the concept of father has been done with the help of word collocations, proverbs and sayings, literary discourse in two languages and the associative experiment conducted for two different audiences separately. The comparative analysis enabled us to reveal universal and national features of the both cultures.
Özet (Çeviri)
Bu yüksek lisans tezi, İngiliz ve Kırgız dillerinin dünya görüşlerinde“baba”kavramını incelemek ve tartışmak için tasarlanmıştır. Bu kavramı, tamamen farklı iki kültür, dil, etnik grup, kavram ve insan arasında var olan farklılıkları ve benzerlikleri araştırarak inceledik.“Baba”kavramı, sadece çocukları olan bir erkeğin isimlendirilmesiyle ilgili değil, aynı zamanda başka anlamları da olan bir kavramdır. Dahası, birçok kavram ve bağlamla ilgili olarak başka anlamları da olan bir kavram. Bu yüksek lisans tezi, birbirleriyle hiç benzemeyen İngiliz ve Kırgız kültürlerinde“baba”kavramını ele aldı. Yüksek lisans programı çerçevesinde savunmaya sunulan tezin adı“İngiliz ve Kırgız Dil Dünya Görüşlerinde Baba Kavramı”dır. Bu çalışmada, sadece dilde değil, aynı zamanda iki kültürün, iki ulusun, genel dil dünya görüşünde de kendini gösteren“baba”kavramını ayrıntılı olarak araştırdık. İşin konusu, İngilizce ve Kırgız Dillerinin Dünya Görüşünde Baba Kavramının değeridir. Bu yüksek lisans çalışmasının nesnesi olarak, atasözleri, sözler, İngiliz ve Kırgız dillerindeki edebi eserler ve ilişkisel deney sonuçlarına dayanarak“baba”kavramını incelemek için doğru kararı verdik. Çünkü bu şekilde, kavramı çok derinlemesine ve niteliksel olarak incelemek için daha fazla fırsat yaratılıyor. Sonuç olarak, bilgilendirici ve eksiksiz, ayrıntılı bilgiler alabiliriz. Bu bilimsel araştırmanın güncelliği, çoğu araştırma makalesinin anne veya kadın kavramına büyük önem verirken, baba kavramıyla ilgili bilimsel, ilginç ve yazılı çalışmaların az ve yeterli değil olmasıdır. Ayrıca, babanın her birinde insanların zihninde nasıl içselleştirildiğini ve algılandığını araştırmak için iki kültürü karşılaştırarak bu kavramı ortaya çıkarmak işin güncelliği olarak kabul edilir. Bu araştırma sayesinde, okuyucuların farklı milletlerden ve dillerden baba olmanın nasıl bir şey olduğuna hem ilgisi hem de arama arzusu artmaktadır. Bu, diğer kültürleri tanıyarak birbiriniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır. Bu diğer kültürleri tanıyarak birbiriniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.