Ototransfüzyon uygulamasının koroner arter bypass cerrahisinde kan transfüzyon ihtiyacı ve postoperatif sonuçlar üzerine etkisi: Retrospektif karşılaştırmalı çalışma
The effect of intraoperative autotransfusion on blood transfusion requirements and postoperative outcomes in coronary artery bypass surgery: A retrospective comparative study
- Tez No: 968128
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM GÜNER, DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Bypass Greftleme Cerrahisi, Ototransfüzyon, Kan Transfüzyonu, Hematolojik Parametreler, Postoperatif Kan Kaybı, Coronary Artery Bypass Grafting, Autotransfusion, Blood Transfusion, Hematological Parameters, Postoperative Blood Loss
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ototransfüzyon Uygulamasının Koroner Arter Bypass Cerrahisinde Kan Transfüzyon İhtiyacı ve Postoperatif Sonuçlar Üzerine Etkisi: Retrospektif Karşılaştırmalı Çalışma. KSBÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Perfüzyon Anabilim Dalı, Tezli Yüksek Lisans Programı, Kütahya, 2025 Bu çalışma, koroner arter bypass greftleme cerrahisi (KABG) geçiren hastalarda ototransfüzyon kullanımının perioperatif hematolojik parametreler, kan ürünleri ihtiyacı ve klinik sonuçlar üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Retrospektif olarak yürütülen araştırmaya toplam 40 hasta dahil edilmiş ve hastalar, ototransfüzyon kullanılan grup ile kullanılmayan grup olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her iki grubun yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve preoperatif laboratuvar değerleri açısından benzer olduğu gözlenmiştir. Bulgular, Ototransfüzyon kullanımının hemoglobin ve hematokrit düşüşünü sınırladığını ve özellikle postoperatif ilk 12 saatte daha stabil hematolojik parametreler sağladığını göstermiştir. Ayrıca, ototransfüzyon grubunda eritrosit süspansiyonu, trombosit ve taze donmuş plazma replasmanı daha az ihtiyaç duyulmuş ve 24 saatlik göğüs tüpü drenajı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Bununla birlikte, revizyon gereksinimi, inotrop ve intraaortik balon pompa kullanımı açısından gruplar arasında fark gözlenmemiştir. Elde edilen sonuçlar, ototransfüzyonun KABG ameliyatlarında güvenli ve etkili bir yöntem olduğunu, kan kaybını sınırlayarak hastaların stabilizasyonunu desteklediğini ortaya koymaktadır. Kan ürünleri kullanımının azalması hem maliyet hem de immünolojik komplikasyon riskini azaltmaktadır. Sonuç olarak, ototransfüzyon uygulaması perioperatif kan yönetiminde değerli bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte, daha geniş katılımlı ve prospektif çalışmaların, bu bulguların genellenebilirliğini ve uzun dönem etkilerini net bir şekilde ortaya koyması önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Intraoperative Autotransfusion on Blood Transfusion Requirements and Postoperative Outcomes in Coronary Artery Bypass Surgery: A Retrospective Comparative Study. KSBÜ Graduate Education Institute, Department of Perfusion, Master's Program with Thesis, Kütahya, 2025 This study aimed to evaluate the effects of autotransfusion use on perioperative hematological parameters, blood product requirements, and clinical outcomes in patients undergoing coronary artery bypass grafting (KABG). A total of 40 patients were retrospectively analyzed and divided into two groups: those who received autotransfusion and those who did not. Both groups were similar in terms of age, gender, body mass index, and preoperative laboratory values, indicating baseline homogeneity and suggesting that perioperative differences were likely attributable to the intervention. The results demonstrated that the use of autotransfusion limited postoperative decreases in hemoglobin and hematocrit levels, providing more stable hematological parameters, particularly during the first 12 hours after surgery. Additionally, patients in the autotransfusion group required significantly less erythrocyte suspension, platelet transfusion, and fresh frozen plasma. The 24-hour chest tube drainage was also notably lower compared to the control group. However, no significant differences were observed between the groups in terms of revision requirements, inotrope usage, or intra-aortic balloon pump support. These findings indicate that autotransfusion is a safe and effective method in KABG surgeries, contributing to the stabilization of patients by reducing perioperative blood loss. The decreased need for allogeneic blood products not only reduces potential immunological complications but also offers economic advantages in perioperative management. In conclusion, Autotransfusion application can be considered a valuable tool in perioperative blood management. Nevertheless, larger prospective studies are needed to confirm the generalizability of these findings and to evaluate the long-term clinical effects.