Akademik olarak başarılı 7.sınıf öğrencilerinin akıl yürütme ve kanıtlama becerilerinin rasyonel sayılar bağlamında incelenmesi
An analysis of the reasoning and proof skills of academically successful 7th grade students in the context of rational numbers
- Tez No: 968130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİYE ZEYBEK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akıl Yürütme, Matematiksel İspat, Muhakeme Becerisi, Rasyonel Sayılar, Mathematical Proof, Rational Numbers, Reasoning, Reasoning Skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özellik düşünme yeteneğidir. Bireyler düşünme yeteneği sayesinde karar verme, sorgulama, eleştirme gibi beceriler sergilemektedir. Zihinsel süreç becerilerin planlı ve programlı biçimde yürütülmesi akıl yürütmeyi önemli kılmaktadır. Akıl yürütme, insanların günlük yaşamda karşılaştığı bir problemi mantıksal düşünme ile sorunun çözümünü gerçekleştiren beceridir. Akıl yürütme sadece problem çözümünde başvurulan bir zihinsel aktivite olmayıp kendisini veya karşısındaki bir kişiyi ikna etme sürecinde kullanılır. Kişiler erken yaşlardan itibaren bir sava ulaşabilmek için sıklıkla başvurulan akıl yürütme önemli bir düşünce şekli olarak hayatımızda yer almaktadır. Hayatımızda önemli olan akıl yürütme ve kanıtlama araştırmacıların da ilgi odağı olmuştur. Bu çalışma ile 7.sınıf öğrencilerinin rasyonel sayılar konusundaki akıl yürütme ve kanıtlama becerileri incelenmiştir. Çalışma, nitel araştırma yönteminden durum çalışması olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışma, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen akademik başarısı yüksek 10 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışma bulguları öğrencilerin akıl yürütme ve kanıtlama görüşme formu vermiş olduğu cevaplardan ve bireysel görüşmelerden elde edilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin akıl yürütme becerilerinde çoğunlukla benzetmeye dayalı akıl yürütme becerisi sergiledikleri görülmüştür. Kanıtlama becerileri incelendiğinde ise katılımcıların, en fazla dışsal ve deneysel kanıtlama şemaları kullandıkları, bazı katılımcıların ise analitik düzeyde kanıtlama becerileri kullandıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The most important characteristic that distinguishes humans from other living beings is the ability to think. Individuals demonstrate skills such as decision-making, questioning, and criticism thanks to their ability to think. The planned and systematic execution of mental processes makes reasoning important. Reasoning is the skill that enables people to solve problems encountered in daily life through logical thinking. Reasoning is not only a mental activity used in problem solving but is also used in the process of persuading oneself or another person. Reasoning, which is frequently used from an early age to reach a conclusion, is an important way of thinking in our lives. Reasoning and proving, which are important in our lives, have also been the focus of researchers. This study examined the reasoning and proving skills of 7th grade students on the topic of rational numbers. The study was planned and conducted as a case study using qualitative research methods. The study was conducted with 10 students selected through purposive sampling who had high academic achievement. The findings of the study were obtained from the answers given by the students on the reasoning and proof interview form and from individual interviews. The results of the study showed that the students mostly demonstrated analogy-based reasoning skills. When their proof skills were examined, it was found that the participants mostly used external and experimental proof schemes, while some participants used analytical-level proof skills.