Gömülü mandibular yirmi yaş cerrahisi sırasında binaural ritim ve 432 Hz frekanslı müziğin anksiyete ve stres üzerindeki rolünün araştırılması
Investigation of the role of binaural beats and 432 Hz frequency music on anxiety and stress during impacted mandibular third molar surgery
  1. Tez No: 968238
  2. Yazar: OSMAN SAĞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKTI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Anksiyete, Müzik Terapisi, Binaural Ritim, 432 Hz Müzik, Dental Anxiety, Music Therapy, Binaural Beats, 432 Hz Music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, gömülü mandibular üçüncü molar cerrahisi öncesinde uygulanan iki farklı işitsel müdahalenin — 432 Hz frekanslı müzik ve binaural ritimlerin — bireylerin stres ve anksiyete düzeyleri üzerindeki etkilerini fizyolojik, hormonal ve psikolojik göstergeler üzerinden karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Dental cerrahi öncesi dönemde kaygı düzeyinin azaltılması hem hasta konforunu artırmakta hem de işlem sırasındaki klinik başarıya katkı sunmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışma, randomize, kontrollü ve tek kör bir klinik araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmada toplam 84 sistemik olarak sağlıklı birey yer almış; katılımcılar rastgele olarak üç gruba ayrılmıştır: kontrol grubu (n=28), binaural ritim grubu (n=28) ve 432 Hz müzik grubu (n=28). Müdahale öncesi ve sonrası ölçümler, Dental Anksiyete Skalası (DAS), VAS (vizüel analog skala), tükürük kortizol düzeyi, kan basıncı, nabız ve oksijen satürasyonu gibi çeşitli parametrelerle gerçekleştirilmiştir. Uygulamalar, cerrahi işlem öncesindeki bekleme sürecinde gerçekleştirilmiş ve her birey yalnızca kendisine atanan işitsel uyaranı dinlemiştir. Çalışmanın bulguları, her iki işitsel müdahalenin de stres ve anksiyete düzeyinde anlamlı azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, 432 Hz müzik uygulamasının binaural ritimlere kıyasla daha belirgin düzeyde fizyolojik rahatlama sağladığı, kortizol düzeyini düşürdüğü ve subjektif stres algısını daha etkili biçimde azalttığı saptanmıştır. Binaural ritim grubunda da anlamlı sonuçlar elde edilmiş olmakla birlikte, özellikle kortizol ve vital bulgularda 432 Hz grubunun daha avantajlı olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, farklı frekans özelliklerine sahip müziklerin bireyin stres yanıtı üzerinde farklılaştırıcı etkiler gösterebildiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen veriler, müzik terapisi gibi non-farmakolojik müdahalelerin dental cerrahi öncesi dönemde etkin biçimde kullanılabileceğini göstermekte; özellikle 432 Hz frekanslı müziğin klinik uygulamalar açısından yüksek potansiyel taşıdığını vurgulamaktadır. Çalışma, sadece öznel değerlendirmelerle değil, aynı zamanda biyolojik belirteçlerle de desteklenmiş olması bakımından literatüre önemli katkılar sağlamaktadır. Sonuç olarak, müzik temelli yaklaşımların dental anksiyetenin yönetiminde etkili, güvenli ve uygulanabilir seçenekler sunduğu; hasta memnuniyetini artıran, tedaviye uyumu kolaylaştıran destekleyici bir yöntem olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively evaluate the effects of two distinct auditory interventions — 432 Hz music and binaural beats — on individuals' levels of stress and anxiety in the preoperative phase of impacted mandibular third molar surgery. Preoperative anxiety in dental settings can significantly hinder patient cooperation and influence treatment outcomes. Therefore, identifying non-pharmacological strategies that can alleviate anxiety without introducing additional medical risk is of growing importance. This research was designed as a randomized, controlled, and single-blind clinical trial to explore the potential of music-based interventions in this context. A total of 84 systemically healthy participants were enrolled and randomly assigned into three groups: a control group (n=28), a binaural beats group (n=28), and a 432 Hz music group (n=28). Interventions were administered during the preoperative waiting period, and measurements were conducted both before and after the interventions. The parameters evaluated included the Dental Anxiety Scale (DAS), Visual Analog Scale (VAS), salivary cortisol levels, systolic and diastolic blood pressure, pulse rate, and oxygen saturation. Each participant was exposed only to the auditory condition corresponding to their group assignment. The findings revealed that both auditory interventions significantly reduced anxiety and stress markers across psychological and physiological domains. However, the 432 Hz music group demonstrated superior outcomes in terms of lowering cortisol levels, improving vital signs, and reducing subjective stress ratings compared to the binaural beats group. Although binaural beats also yielded notable improvements, the degree of change was less pronounced than that observed in the 432 Hz condition. These results indicate that variations in musical frequency and structure can differentially impact the human stress response. In conclusion, the study underscores the value of music therapy as a non-invasive and effective tool for managing dental anxiety in surgical contexts. The use of 432 Hz music, in particular, shows promise for clinical implementation given its calming effects on both psychological perception and physiological indicators. By incorporating both subjective and objective measures, this research contributes meaningful data to the growing body of literature on auditory-based interventions. The findings suggest that systematic integration of such techniques into dental practice could enhance patient comfort, reduce procedural distress, and foster a more holistic approach to oral healthcare.