Hybrid identities: Identity formation in Maxine Hong Kingston's The Woman Warrior and Celeste Ng's Everything I Never Told You
Melez karekterler: Maxine Hong Kingston'in The Woman Warrior ve Celeste Ng'nin Everything I Never Told You adlı romanlarında kimlik oluşumu
- Tez No: 968284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRAY ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: melezlik, kimlik, üçüncü mekân, The Woman Warrior
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sömürgecilik sonrası bağlamlarda melezlik, kültürlerin dinamik etkileşimini temsil eder; burada sömürgeleştirilmiş kimlikler, gelenekleri dayatılan etkilerle yaratıcı bir şekilde birleştirerek silinmeye direnç gösterir. Bu çalışma, Maxine Hong Kingston'ın The Woman Warrior (1989) ve Celeste Ng'in Everything I Never Told You (2014) adlı eserlerinde melez kimliklerin oluşumunu inceleyerek, kültürel çatışma, aidiyet ve kendini gerçekleştirme temalarının, başkahramanların çok kültürlü varoluşla mücadelelerini nasıl şekillendirdiğini araştırır. İki eser arasında 25 yıllık bir fark olmasına rağmen, her iki metin de melez kimliğin zamansal olarak sınırlı değil, göçmen ve diasporik deneyimlerde kültürel uyumsuzluğa karşı sürekli bir yanıt olduğunu ortaya koyar. Homi Bhabha'nın melezlik kuramına dayanarak bu araştırma, kültürel parçalanmanın bireyleri, miras alınan gelenekler ile farklı bir toplumsal yapının gerekleri arasında müzakere etmeye zorladığını ve bunun da karmaşık, gelişen kimliklere yol açtığını savunur. Karşılaştırmalı analiz yoluyla çalışma, kuşaklar arası uçurumlar, cinsiyete dayalı beklentiler ve asimilasyon ile kültürel korunma arasındaki gerilim gibi ortak temaları vurgular. The Woman Warrior, hikâye anlatımının ikili kimlikleri uzlaştırabileceğini öne sürerken, it, çözülmemiş kültürel çatışmanın risklerini vurgulayarak trajik bir sonucu gözler önüne serer. Sonuç olarak bu çalışma , melez kimliklerin sabit bir aidiyetten ziyade sürekli bir müzakere sürecinden doğduğunu ortaya koyar. Kültürel çatışmanın kaçınılmaz olarak melezliğe yol açıp açmadığını sorgularken, öz farkındalık, toplumsal baskılar ve aile dinamikleri gibi etkenlerin bu süreci nasıl etkilediğini analiz eder. Çalışma, çok kültürlü kimliğe katkı sunar ve melezliği mücadele ile güçlenme alanı olarak gösterir.
Özet (Çeviri)
Hybridity in postcolonial contexts embodies the dynamic interplay of cultures, where colonized identities resist erasure by creatively merging traditions with imposed influences. This study examines the formation of hybrid identities in Maxine Hong Kingston's The Woman Warrior (1989) and Celeste Ng's Everything I Never Told You (2014), exploring how cultural conflict, belonging, and self-realization shape the protagonists' struggles with multicultural existence. Despite the 25-year gap between the two works, both texts reveal that hybrid identity is not temporally confined but a persistent response to cultural dissonance in immigrant and diasporic experiences. Drawing on Homi Bhabha's theory of hybridity, this research argues that cultural fragmentation compels individuals to negotiate between inherited traditions and the demands of a different societal framework, leading to complex, evolving identities. Through comparative analysis, the study highlights shared themes of generational divides, gendered expectations, and the tension between assimilation and cultural retention. While The Woman Warrior suggests that storytelling can reconcile dual identities, it presents a tragic outcome, underscoring the risks of unresolved cultural conflict. Ultimately, this research demonstrates that hybrid identities emerge from continuous negotiation rather than fixed belonging. It questions whether cultural conflict inevitably results in hybridity, analyzing how factors like self-awareness, societal pressures, and familial dynamics influence this process. By juxtaposing these two texts, the study contributes to broader discussions on identity formation in multicultural contexts, affirming hybridity as both a site of struggle and potential empowerment. Keyword: Hybridity, Identity, Third Space, The Woman Warrior.