Media framing of nuclear power plants and its effects on public opinion in Türkiye: An experimental study
Türkiye'de medyada nükleer enerji santrallerinin çerçevelenmesi ve kamuoyu üzerindeki etkisi: Deneysel bir araştırma
- Tez No: 968324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ SARIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: medya çerçevelemesi, nükleer enerji, kutuplaşma, kamuoyu, siyasi iletişim, media framing, nuclear energy, polarization, public opinion, political communication
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Medya çerçeveleme araştırmaları, kamuoyu oluşumu üzerinde önemli etkiler gösterse de çerçevenin etkinliğinin kutuplaşmış siyasi ortamlarda farklı alanlara ve bireysel özelliklere göre nasıl değiştiği sınırlı bir ilgi görmüştür. Türkiye'nin kutuplaşmış medya sistemi ve devam eden nükleer enerji geliştirme süreci, bu karmaşık çerçeveleme dinamiklerinin incelenmesi için en uygun bağlamı sunmaktadır. Bu çalışma, nükleer enerji politikasına ilişkin farklı medya çerçevelerinin Türk vatandaşlarının tutumlarını nasıl etkilediğini incelemekte ve bu etkileri değiştiren bireysel ve bağlamsal faktörleri tanımlamaktadır. Araştırmada, çerçeve yönünü (olumlu-olumsuz), çerçeve alanını (ulusal güvenlik- çevre güvenliği) ve medya kaynağının siyasi yönelimini (hükümet yanlısı-muhalif) manipüle eden 2×2×2 faktöriyel bir deneysel tasarım kullanılmıştır. Deneye katılan 778 kişi, rastgele olarak deneysel koşullara atanmış ve tutum ölçümlerini tamamlamadan önce kendilerine atanan deney kombinasyonunu yansıtan üç habere maruz bırakılmıştır. vi Sonuçlar, çerçeveleme etkilerinin varlığını göstermiştir. Tüm örneklemde, olumlu çerçeveler olumsuz çerçevelere kıyasla hükümet politikasına daha yüksek destek sağlamıştır. Dikkat kontrolü testini geçen 443 katılımcı arasında hükümet politikasına verilen destek anlamlılığını korumuş ve genel tutumlar da anlamlılık düzeyine ulaşmıştır. Alan analizi bir asimetri ortaya koymuştur: ulusal güvenlik çerçeveleri birden fazla tutum boyutunda önemli etkiler yaratırken, çevre güvenliği çerçeveleri çok az bir etki göstermiştir. Bireysel farklılıklar incelendiğinde, hem medyaya güven hem de bilgi düzeyi için eğrisel ılımlılık örüntüleri saptanmış, orta düzeylerin çerçevelemeye karşı en uygun duyarlılığı oluşturduğu görülmüştür. Bulgular, çerçeveleme etkinliğinin basit bir yön manipülasyonundan ziyade, kritik olarak alan içeriğine ve hedef kitle özelliklerine bağlı olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, güvenlikle ilgili çerçevelerin Türkiye'nin jeopolitik bağlamında bilişsel olarak daha erişilebilir olabileceğini, çevresel argümanların ise daha sürdürülebilir iletişim çabaları gerektirdiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Media framing research has demonstrated significant effects on public opinion formation, yet limited attention examines how frame effectiveness varies across domains and individual characteristics within polarized political environments. Türkiye's polarized media system and ongoing nuclear energy development provide an optimal context for investigating these complex framing dynamics. This study examines how different media framings of nuclear energy policy influence Turkish citizens' attitudes and identifies the individual and contextual factors that moderate these effects. The research employed a 2×2×2 factorial experimental design manipulating frame valence (positive vs. negative), frame domain (national security vs. environmental security), and media source political orientation (pro-government vs. opposition). Participants (N = 778) were randomly assigned to experimental conditions and exposed to three news articles reflecting their assigned treatment combination before completing attitude measures. Results demonstrated framing effects. In the full sample, positive frames showed higher government policy support compared to negative frames. Among attention iv check passers (N = 443), government policy support remained significant and general attitudes reached significance. Domain analysis revealed asymmetry: national security frames produced significant effects across multiple attitude dimensions, while environmental security frames showed minimal impact. Individual differences revealed curvilinear moderation patterns for both media trust and knowledge, with moderate levels creating optimal framing susceptibility. The findings demonstrate that framing effectiveness depends critically on domain content and audience characteristics rather than simple valence manipulation. Results suggest that security-related frames may be more cognitively accessible in Türkiye's geopolitical context, while environmental arguments require more sustained communication efforts.