The Victory Party: The first case of the radical right in Turkish politics
Zafer Partisi: Türk siyasetinde radikal sağ'ın ilk örneği
- Tez No: 968394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN İLKER AYTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göçmen Karşıtlığı, Milliyetçilik, Radikal Sağ Partiler, Zafer Partisi, Anti-Immigrant Sentiments, Nationalism, Radical Right Parties, Victory Party
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, Zafer Partisi'ni (ZP) Türkiye'deki radikal sağ siyasetin ilk örneği olarak incelemekte ve özellikle partinin göçmen karşıtı söylemi ile daha geniş siyasal gündemine odaklanmaktadır. Parti belgeleri, sosyal medya paylaşımları ve parti üyeleriyle yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlara dayanan bu çalışma, etnik milliyetçilik, popülizm, yerlicilik, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve otoriterlik gibi ideolojik temellere dayanan radikal sağ kuramsal çerçeveyi esas almaktadır. Bu ideolojik yapı taşları bugüne dek büyük ölçüde Batı Avrupa bağlamında ele alınmış olsa da bu tez Batı dışı bir örnek sunarak radikal sağ partilerin stratejilerinin Türkiye bağlamında nasıl kurulduğunu ortaya koymakta ve literatüre bir katkı sunmaktadır. Bulgular, ZP'nin Avrupa'daki radikal sağ partilerle birçok ideolojik ve stratejik benzerlik taşıdığını ancak Türkiye'ye özgü toplumsal ve siyasal dinamiklere göre şekillenen yerel uyarlamalara da sahip olduğunu göstermektedir. Parti, göçü varoluşsal bir tehdit olarak konumlandırarak dışlayıcı tedbirleri meşrulaştırmakta ve güvenlik merkezli, milliyetçi bir söylemi derinleştirmektedir. Aynı zamanda ZP, yozlaşmış seçkinlere karşı hukuki temelli ve popülist bir güç olarak kendini konumlandırarak demokratik hayal kırıklığını siyasal kazanca dönüştürmektedir. Tezin ulaştığı sonuç, ZP'nin yükselişinin küresel radikal sağ hareketlerin Türkiye'deki bir yansıması olduğu, ancak bu örneğin aynı zamanda Türk milliyetçiliğinin kendine özgü yeni bir yapılanmasını temsil ettiğidir. Bu çalışma, geleneksel Avrupa merkezli literatürün ötesine geçerek radikal sağın karşılaştırmalı analizi için Türkiye'de milliyetçilik-göç ilişkisini incelemek adına yeni bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the Victory Party (Zafer Partisi, ZP) as the first identifiable case of radical right politics in Turkey, with a focus on its anti-immigrant rhetoric and broader political agenda. Drawing on party documents, social media discourse, and semi-structured interviews with party members, the dissertation applies a theoretical framework grounded in the literature on radical right parties – emphasizing ideological pillars such as ethnic nationalism, exclusionary and inclusionary populism, nativism, xenophobia, racism, and authoritarianism. While these host ideologies have primarily been explored in Western European contexts, this research contributes a non-Western case, highlighting both continuities and departures in how radical right strategies are articulated within the Turkish political landscape. The findings reveal that although ZP mirrors many ideological and strategic patterns seen in European radical right parties, it also displays localized adaptations shaped by Turkey's unique sociopolitical environment. Its construction of migration as an existential threat legitimizes exclusionary measures and intensifies securitized, nationalist discourse. Simultaneously, the party positions itself as a legalistic and populist force against a corrupt elite, capitalizing on democratic disillusionment. The study concludes that ZP's rise reflects broader trends in global radical right mobilization while offering a distinct configuration of Turkish nationalism. By analyzing a case outside the traditional European focus, this dissertation facilitates the comparative study of the radical right and contributes to understanding the interplay between nationalism and immigration politics in contemporary Turkey.