A micro-analytic study of pre-service teacher interventions as interactional resources in EFL practicum settings
Hizmet öncesi öğretmen müdahalelerinin İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi uygulama sınıflarındaki etkileşimsel kaynaklar olarak mikroanalitik bir incelemesi
  1. Tez No: 968398
  2. Yazar: BURAK KAĞAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akran müdahalesi, konuşma çözümlemesi, öğretmenlik uygulaması, öğretmen eğitimi, sınıf içi etkileşimsel yeti, classroom interactional competence, conversation analysis, peer intervention, scaffolding, practicum teaching, teacher education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yabancı dil öğretiminde sınıf içi etkileşimi etkili yönetmek ve öğrenci katılımını teşvik etmek için hizmet öncesi öğretmenlerin sınıf içi etkileşimsel yetilerle (SİEY) donatılması kritik önem taşımaktadır. Mevcut araştırmalar, öğretmenlerin derslerde net ve zamanında sunulan destekleyici müdahalelerinin öğrenci yanıtlarını olumlu etkilediğini belirtse de uygulama sınıflarında geleneksel olarak pasif konumlandırılan gözlemci öğretmen adaylarının, sınıf etkileşimine aktif olarak müdahale ettiği durumlar üzerine sınırlı çalışma yapılmıştır. Bu çalışma, Türkiye'de İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi uygulama sınıflarında hizmet öncesi öğretmenlerin gerçek zamanlı, eş-yapılandırıcı öğretim yönetimi stratejilerini Konuşma Çözümlemesi (KÇ) yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Video kayıtlarıyla elde edilen veri setinin analizinde, gözlemci konumundaki hizmet öncesi öğretmenlerin sıklıkla modelleyerek yapı iskelesi kurma, genişleterek yapı iskelesi kurma, kavramsal ipuçları verme ve çokkipli kaynaklar gibi çeşitli etkileşimsel stratejilere başvurarak öğretim süreçlerini aktif biçimde yönlendirdikleri gözlenmiştir. Bulgular, gözlemci öğretmen adaylarının pedagojik belirsizlikleri gidermek üzere ipuçları ve reformülasyon tekniklerini kullandıklarını, sözcüksel açıklamalarda anlık çokkipli destek sunduklarını ve doğrudan öğrencilere yönelik katılımı teşvik edecek şekilde yapı iskelesi oluşturduklarını ortaya koymaktadır. Bu müdahaleler yalnızca öğretim sürecinin devamlılığını sağlamamakta, aynı zamanda öğrencilerin katılımını artırmakta, sınıf içi etkileşimi güçlendirmekte ve öğretim yetisinin bireysel bir özellikten ziyade karşılıklı etkileşimler yoluyla ortaya çıktığını vurgulamaktadır. Böylelikle bu çalışma, geleneksel öğretim uygulaması yapılarını sorgulayarak eş-yapılandırıcı öğretim uygulamalarının pedagojik faydalarını ortaya koymaktadır. Pedagojik açıdan çalışmanın bulguları, hizmet öncesi öğretmen eğitim programlarında çokkipli adaptif etkileşim stratejileri üzerine açık ve sistematik eğitimler düzenlenmesini ve öğretmen adaylarının refleksif, etkileşimsel açıdan yetkin öğretim kimlikleri geliştirmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Effectively managing classroom interaction and fostering learner participation in foreign-language teaching demands equipping pre-service teachers (PSTs) with Classroom Interactional Competence (CIC). Previous research underscores the importance of teachers providing clear, timely instructional support to facilitate learner responses; however, less attention has been paid to the nuanced contributions of observer pre-service teachers who, traditionally positioned as passive participants during teaching practicums, dynamically intervene in their peers' teaching processes. This study investigates the real-time, co-constructive teaching management strategies utilized by observer PSTs within Turkish English as a Foreign Language (EFL) practicum classrooms, adopting Conversation Analysis (CA) as its methodological framework. Empirical data comprising video-recorded practicum lessons demonstrate that observer PSTs regularly employ a range of interactional strategies including scaffolding by modelling, scaffolding by extension, conceptual hinting, and multimodal resources to actively recalibrate instructional trajectories and enhance learner participation. Specifically, findings of this study reveal that the observer PSTs strategically deploy hinting and reformulation techniques to resolve instructional ambiguity, provide immediate multimodal lexical clarifications, and assist learners directly through scaffolding participation, linguistic accuracy, and vocabulary comprehension. These peer interventions not only sustain instructional momentum but also facilitate learner uptake and classroom engagement, highlighting that instructional competence emerges interactively rather than as an individual attribute. Consequently, the study challenges traditional practicum arrangements by evidencing the pedagogical affordances of collaborative instructional practice. Pedagogically, this research suggests embedding structured peer-mediated instructional practices into pre-service teacher education programs, raising novice teachers' awareness of adaptive strategies that may support the development of responsive teaching practices attuned to real-time classroom interaction.