Sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları mesleki zorluklar ve bu zorluklarla başa çıkma deneyimleri
Professional challenges faced by classroom teachers and their experiences in dealing with these challenges
  1. Tez No: 968487
  2. Yazar: OKTAY YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek, öğretmenlik, mesleki zorluk, başa çıkma deneyimleri, Profession, teaching, professional challenge, coping experiences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları mesleki zorlukları, bu zorluklarla başa çıkma deneyimlerini ve bu zorluklarla başa çıkmaya ilişkin önerilerini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024- 2025 eğitim-öğretim yılında Şırnak ilinde görev yapan ve amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklem yöntemiyle seçilen 20 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılımış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin yalnızca pedagojik değil aynı zamanda duygusal, yapısal ve kurumsal açıdan mesleki zorluklar yaşadığı ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin karşılaştığı mesleki zorluklar arasında aşırı iş yükü, psikolojik baskılar, kaynak yetersizlikleri ve kalabalık sınıflar yer aldığı tespit edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin karşılaştığı mesleki zorluklarla başa çıkma deneyimleri arasında sosyal destek arayışı, kişisel zaman yaratma ve hobi etkinlikleri öne çıkarken, profesyonel destek arayışının sınırlı kalması dikkat çekici bir sonuçtur. Bu durum, öğretmenlerin psikolojik yardım hizmetlerine erişiminde yapısal engeller bulunduğunu düşündürmektedir. Araştırmada öğretmenlerin çözüm önerileri ise daha çok eğitim sisteminin yeniden yapılandırılmasına, hizmet içi eğitimlerin çeşitlendirilmesine ve psikolojik destek mekanizmalarının kurumsallaştırılmasına yöneliktir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine in depth the professional challenges faced by primary school teachers, the strategies they use to cope with these challenges, and their proposed solutions. In line with this aim, the phenomenological research design was adopted. The study group consisted of 20 primary school teachers working in the province of Şırnak during the 2024-2025 academic year. It is recommended that the phrase“study group”be removed from the research description, as it does not contribute to the learning outcomes. Participants were selected using criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. As a data collection tool, a semi-structured interview form developed by the researcher was used. The data collected in the study were analyzed using content analysis. The findings revealed that the teaching profession involves not only pedagogical but also emotional, structural, and institutional burdens. According to the results, the most frequently encountered challenges by teachers include excessive workload, psychological pressures, lack of resources, and overcrowded classrooms. These challenges were found to negatively impact teachers' motivation, psychological resilience, and professional commitment. Among the most commonly used coping strategies were seeking social support, creating personal time, and engaging in hobby activities, whereas the limited use of professional support emerged as a noteworthy finding. This suggests that there are structural barriers to teachers' access to psychological support services. Teachers' proposed solutions mainly focused on restructuring the education system, diversifying in- service training programs, and institutionalizing psychological support mechanisms.