İlkokul 4. sınıflarda süreç odaklı ölçme sisteminin okul yöneticileri öğretmen ve veli görüşlerine göre değerlendirilmesi
Elementary school 4. evaluation of the process oriented measurement system in classrooms according to the opinions of school administrators teachers and parents
  1. Tez No: 968515
  2. Yazar: SERPİL ALTINDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı Sınav Saati, Süreç Odaklı Ölçme, İlkokul, Written Exam Time, Process-Oriented Measurument, Primary School
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saati uygulamasının kaldırılıp süreç odaklı ölçme sistemine geçilmesine yönelik okul yöneticisi, öğretmen ve veli görüşlerini belirlemektir. Çalışma 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Antalya'da bulunan bir devlet ilkokulunda çalışmakta olan 6 öğretmen, 2 okul yöneticisi ve 60 öğrenci velisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden tipik durum örneklemesi ve kolay ulaşılabilir örneklemeye göre belirlenmiştir. Araştırmanın deseni, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışmasıdır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu sorulara dayalı yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak toplanmıştır. Görüşme yolu ile elde edilen veriler, içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular tablolar halinde sunulmuş ve katılımcı görüşlerinden alıntılara yer verilmiştir. Araştırmanın sonucunda yazılı sınavların kaldırılıp süreç odaklı değerlendirme sistemine geçilmesine ilişkin; stres, kaygı ve öğrenciler arası kıyaslamanın ortadan kalkması, sosyal ilişkilerin güçlenmesi, derslere olan sevgi ve ilginin artması, sınavların başarının tek ölçütü olmaması, öğrencinin süreç içerisindeki gelişimini göstermesi, öğrenci odaklı olması, veli ile öğrenci arasındaki çatışmanın son bulması, derse aktif katılımın artması, sınav hazırlama ve okuma olmayacağı için öğretmenler için uygulamada kolaylık sağlaması gibi olumlu katılımcı görüşleri tespit edilmiştir. Araştırmada katılımcılar, yazılı sınav saati uygulamasının kaldırılıp süreç odaklı değerlendirme sistemine geçilmesine ilişkin; ders çalışma eğiliminde azalma, motivasyonun düşmesi, akademik başarının düşmesi, derslere karşı isteksizlik ve boş vermişlik, disiplinsizlik, çocuğun kendi durumu, velinin ise çocuğun durumu hakkında bilgi edinememesi, başarıyı yeterince yansıtmaması, objektif bir değerlendirme olmaması, öğretmenlerin fiziki ve maddi imkânlar nedeni ile uygulamada zorlanması, öğrencinin üst sınıflarda zorlanacağı gibi olumsuz görüşler bildirmişlerdir. Araştırmaya katılan katılımcıların çoğunluğu yeni ölçme ve değerlendirme sistemine ilişkin tereddüt içinde ve olumsuz düşüncelere sahipken uygulamanın tamamen olumsuz olmadığını, çok sayıda olumlu yönünün de olduğunu vurguladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmen ve yöneticilerin çoğunluğu bu konuda bir hizmet içi eğitim almadığını ve böyle bir eğitime ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Öğrenci velileri ise sınavların tüm sınıflarda kalkmadıkça ilkokul kademesinde yapılmamasının bir anlam ifade etmediğini dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the primary school 4. it is to determine the opinions of school administrators, teachers and parents regarding the abolition of the written exam time application in classrooms and the transition to a process-oriented measurement system. The study was conducted during the 2023-2024 academic year with the participation of 6 teachers, 2 school administrators and 60 student parents working in a public elementary school located in Antalya. The participants were determined according to typical situation sampling and easily accessible sampling from purposeful sampling methods. The pattern of the research is case study, which is one of the qualitative research methods. The research data were collected using semi-structured interview forms based on open-ended questions developed by the researcher. The data obtained through the interview were analyzed and interpreted using the content analysis technique. The findings obtained are presented in tables and quotations from the participant's opinions are included. To remove the written test as a result of the research process-oriented evaluation of switching to a system; stress, anxiety, and a comparison between the disappearance of the students, the strengthening of social relations, love and the increase in interest students in the courses, the test is not the only criteria for the success of the student in the process to show the development, student-oriented, to be a conflict between parent and student end of course, increasing the active participation of, exam preparation and practical for teachers as a convenience for not reading positive participant feedback have been identified. In the study, participants reported negative opinions about the abolition of the written exam time application and the transition to a process-oriented evaluation system, such as decreased tendency to study, decreased motivation, decreased academic achievement, reluctance and emptiness towards lessons, indiscipline, the child's own condition, the parent's inability to learn about the child's condition, insufficient reflection of success, lack of objective evaluation, teachers' difficulty in practice due to physical and financial means, the student will have difficulty in upper grades. It was concluded that while the majority of the participants participating in the study were hesitant and had negative thoughts about the new measurement and evaluation system, they emphasized that the application was not completely negative, but also had many positive aspects. The majority of the teachers and administrators who participated in the research stated that they did not receive in-service training on this issue and that they needed such training. On the other hand, the parents of the students stated that it does not make sense that the exams should not be held at the primary school level unless they are taken up in all classes.