Macera eğitimi deneyimlerinin lise öğrencilerinin ingilizce konuşma performanslarına yönelik öz yeterliklerine etkisi
The effect of adventure education experiences on high school students' self-efficacy for english speaking performances
  1. Tez No: 968607
  2. Yazar: ŞADIMAN HUNUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: macera eğitimi, öz yeterlik, İngilizce konuşma becerileri, deneyimsel öğrenme, adventure education, self-efficacy, English speaking skills, experiential learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, macera eğitimi ile yapılan konuşma etkinliklerinin öğrencilerin konuşma öz yeterlik inançlarına etkisini araştırmak ve öğrencilerin macera eğitimine ilişkin algıları doğrultusunda, yabancı dil (İngilizce) bağlamında macera eğitiminin verimliliğini incelemektir. Yöntem: Karma yöntem kullanılan bu çalışmada yarı deneysel tek gruplu ön test-son test deseni kullanılmıştır. 10. sınıfta eğitim gören 29 öğrencinin katılımcı olarak yer aldığı bu çalışmada Konuşma Öz Yeterlik İnanç Ölçeği ve Konuşma Başarı Testi kullanılarak yapılan ön test uygulamalarından sonra 10 haftalık macera eğitimi ile şekillendirilmiş İngilizce konuşma etkinlikleri düzenlenmiştir. 10 haftalık eğitim sürecinde gözlem yoluyla araştırmaya dair veri toplanmış, süreç sonunda son testler uygulandıktan sonra gönüllü katılımcılar yarı yapılandırılmış mülakata tabi tutulmuştur. Son olarak, müdahaleden 4 hafta sonra gecikmeli son test uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS (20) kullanılarak istatistiksel analizlere, nitel veriler de MAXQDA (2020) yazılımı kullanılarak tematik analize tabi tutulmuştur. Bulgular: Bu çalışmanın bulguları, macera eğitiminin öğrencilerin İngilizce konuşma öz yeterlik düzeyleri ile genel konuşma başarıları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerin yabancı dil (İngilizce) bağlamında yürütülen macera temelli etkinliklerin verimliliğine ilişkin algıları da süreçteki deneyimlerinden ötürü olumludur. Macera eğitimi ile düzenlenen etkinlikleri, öğrencilerin İngilizce konuşma öz yeterliği ve yabancı dil başarısına pozitif etki etmekle kalmayıp öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve sosyal yönden gelişimlerine de katkıda bulunmuştur. Öğrenciler, macera eğitimiyle gerçekleştirilen etkinlikleri, konuşma kaygısını azaltması, öz güveni artırması, pratik yapma isteği ve derse katılımı teşvik etmesi açısından olumlu olarak nitelendirmişlerdir. Ayrıca, bu etkinliklerin iş birliği ve iletişim becerilerini geliştirmesi, 21. yüzyıl becerilerine katkı sunması ve eğlenceli bir öğrenme ortamı sağlaması da öğrenciler tarafından avantaj olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmadan elde edilen bulgular, macera eğitimi etkinliklerinin, çalışmanın amaçları doğrultusunda İngilizce konuşma becerilerine katkı sağlamak konusunda başarılı olduğunu göstermektedir. Macera eğitimi ile yapılan etkinlikler, öğrenciler tarafından zorlayıcı olarak nitelendirilen konuşma becerilerinin öğretilmesi için alternatif bir öğrenme ortamı sunmaktadır. Macera eğitimi ile düzenlenen öğrenme ortamları hem İngilizce konuşma becerilerini geliştirme konusunda hem de okul dışı mekanların da eğitimin bir parçası olması konusunda uygulamaların iyileştirilmesine dair bir örnek teşkil edebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to investigate the effects of speaking activities designed with adventure education on students' speaking self-efficacy beliefs and to reveal the effectiveness of adventure education in the context of a foreign language (English) based on students' perceptions of adventure education. Method: This mixed-methods study employed a quasi-experimental single-group pretest-posttest design. In this study, which involved 29 10th-grade students, English-speaking activities incorporating adventure education were organised over 10 weeks following the pre-test implementation, using the Speaking Self-Efficacy Belief Scale and the Speaking Achievement Test. During the 10-week intervention period, data were collected through observation, and post-tests were administered at the end of the process. Additionally, voluntary participants were subjected to a semi-structured interview. Finally, a delayed post-test was administered 4 weeks after the intervention. The quantitative data were subjected to statistical analysis using SPSS (20), and the qualitative data were subjected to thematic analysis using MAXQDA (2020) software. Findings: The findings of this study revealed that adventure education had a positive effect on students' English-speaking self-efficacy levels and their overall speaking achievement. Students' perceptions of the efficiency of adventure education carried out in the context of a foreign language (English) were also positive due to their experiences in the process. The activities conducted through adventure education had a positive influence on students' English-speaking self-efficacy and foreign language achievement, while also supporting their cognitive, emotional, and social development. Students regarded the activities implemented through adventure education as beneficial in terms of reducing speaking anxiety, increasing self-confidence, and encouraging the desire to practice and participate in class. Moreover, the development of collaboration and communication skills, the contribution to 21st-century competencies, and the provision of an enjoyable learning environment were also perceived by the students as advantages of these activities. Conclusions: The findings of this study indicate that adventure education activities effectively contribute to the development of English-speaking skills, aligning with the research objectives. These activities offer an alternative and supportive learning environment for teaching speaking skills, which are often perceived as challenging by students. Furthermore, learning environments organised through adventure education present a valuable model not only for enhancing English speaking proficiency but also for integrating out-of-school settings into educational practice.