Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanabilme yetkinlikleri ile dijital okuryazarlıklarının incelenmesi
Investigation of Turkish language teachers' ability to use web 2.0 tools and their digital literacy
  1. Tez No: 968624
  2. Yazar: İREM BULCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretmenleri, teknoloji, dijital okuryazarlık, eğitimde Web 2.0 araçları, Web 2.0 araçları kullanabilme yetkinliği, Turkish language teachers, technology, digital literacy, Web 2.0 tools in education, competence in using Web 2.0 tools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanabilme yetkinlikleri ile dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelemesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanabilme yetkinlikleri ile dijital okuryazarlık becerileri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelemesi amaçlanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeli, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve bu ilişkinin sonucu kapsamında düşünce, tahmin ortaya koymak amacıyla yapılmaktadır. Bu araştırmada ilişkisel tarama modelinin korelasyon analiz türü kullanılmıştır. Korelasyon analizi, iki değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi değerlendirmek amacıyla kullanılan istatistiksel yöntemlerdendir. Bulgular: Araştırmanın bulguları doğrultusunda Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanabilme yetkinliklerinin cinsiyet, öğrenim durumu, Web 2.0 araçlarıyla ilgili hizmet içi eğitim alma değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği; yaş ve hizmet yılı değişkenlerine göre ise anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bununla birlikte Türkçe öğretmenlerinin dijital okuryazarlık becerilerinin cinsiyet, öğrenim durumu, yaş ve Web 2.0 araçlarıyla ilgili hizmet içi eğitim alma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği; hizmet yılı değişkenine göre anlamlı farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçları kullanabilme yetkinlikleri ile dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin pozitif ancak zayıf yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuçlar: Araştırma kapsamında elde edilen veri analizi sonuçlarına göre Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçları kullanabilme yetkinlikleri ile dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin pozitif ancak zayıf yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucu, dijital okuryazarlık ile Web 2.0 araçlarını kullanma becerileri arasındaki ilişkinin karmaşık ve çok faktörlü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the relationship between Turkish language teachers' competence in using Web 2.0 tools and their digital literacy in terms of various variables. Method: The study aimed to examine the relationship between Turkish language teachers' Web 2.0 tool usage competencies and digital literacy skills across various variables. For this purpose, the relational screening method, a quantitative research design, was used. A relational screening model is designed to identify the relationship between two or more variables and to offer insights and predictions based on the outcome of this relationship. This study employed the correlation analysis type of the relational screening model. Correlation analysis is a statistical method used to assess the linear relationship between two variables. Findings: According to the findings of the study, it was determined that Turkish language teachers' competence in using Web 2.0 tools showed significant differences according to variables such as gender, educational status, and receiving in-service training on Web 2.0 tools; however, it did not show significant differences according to variables such as age and years of service. However, it was determined that Turkish language teachers' digital literacy skills showed significant differences according to variables such as gender, educational status, age, and receiving in-service training on Web 2.0 tools; however, it did not create significant differences according to the variable of years of service. In the study, it was found that the relationship between Turkish language teachers' competence in using Web 2.0 tools and their digital literacy was positive but weak. Conclusions: According to the data analysis results obtained within the scope of the research, it was determined that the relationship between Turkish language teachers' competence in using Web 2.0 tools and their digital literacy was positive but weak. The research result shows that the relationship between digital literacy and the skills in using Web 2.0 tools is complex and multi-factorial.