Diabetes mellitus'lu ratlarda bağırsak iyileşmesinde trombositten zengin plazma ve adipoz kaynaklı kök hücrenin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of platelet-rich plasma and adipose-derived stem cells on intestinal healing in rats with Diabetes mellitus
  1. Tez No: 968634
  2. Yazar: GÖKÇEN PERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN ATALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alloksan, Diabetes mellitus, Kolon, Kök hücre, PRP, Alloxan, Colon, Diabetes Mellitus, Stem Cells, PRP
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET DİABETES MELLİTUS'LU RATLARDA BAĞIRSAK İYİLEŞMESİNDE TROMBOSİTTEN ZENGİN PLAZMA VE ADİPOZ KAYNAKLI KÖK HÜCRENİN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Gökçen PERK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Cerrahi Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ağustos-2025 Danışman: Prof. Dr. Gültekin ATALAN Bu çalışmada sağlıklı ratlar ile alloksanik diyabet modeli oluşturulan ratlarda trombositten zengin plazma (PRP) ve adipoz kaynaklı kök hücrenin (ADSC) bağırsak iyileşmesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada 60 adet, sağlıklı Wistar albino, 200-250 gram ağırlığında dişi rat kullanıldı. Tüm ratlar rastgele her grupta 10'ar adet rat olacak şekilde 6 gruba ayrıldı. Grupların yarısındaki (Grup IIA, IIB, IIC) ratlarda 150 mg/kg alloksan monohidrat uygulanarak deneysel diyabet modeli oluşturuldu. Tüm gruplardaki ratların kolonlarına 2 cm'lik ensizyon yapıldı. Grup IA sağlıklı kontrol grubu ve Grup IIA diyabetik kontrol grubu olarak belirlendi ve ensizyon hattına dikiş uygulamasından başka bir uygulama yapılmadı. Grup IB (Sağlıklı Kök Hücre) ve Grup IIB (Diyabetik Kök Hücre)'de ensizyon hattına 1x106 ADSC uygulaması yapıldı. Grup IC (Sağlıklı PRP) ve Grup IIC (Diyabetik PRP)'de ise ensizyon hattına allojen kaynaklı PRP uygulandı. Tüm gruplardaki (IA, IB, IC, IIA, IIB, IIC) ratlar postoperatif 14. günde ötenazi edildi ve abdominal organlar makroskobik olarak; karın içi yapışıklık, dehisans, sızıntı ve geçiş bozukluğu yönünden değerlendirildi. Histopatolojik incelemede mononüklear hücre infiltrasyonu (yangı), kollajenizasyon, fibrozis ve neovaskülarizasyon değerlendirildi ve istatistiksel olarak analiz edildi. ADSC uygulanan Grup IB ve Grup IIB'deki dokulara PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) analizi ile cinsiyet tayini yapılarak kök hücrelerin varlığı tespit edildi. Çalışma sonucunda histopatolojik değerlendirmede, sağlıklı PRP (Grup IC) grubunda vaskülarizasyon, kollajenizasyon ve yangı parametreleri açısından yara iyileşmesini destekleyen bulguların daha belirgin olduğu saptandı. Sağlıklı kök hücre (Grup IB) grubunda da benzer olumlu etkiler gözlenmiş olmakla birlikte, bu etkilerin PRP grubuna kıyasla daha sınırlı düzeyde kaldığı görüldü. Bunlara ek olarak diyabetin bağırsak iyileşmesini olumsuz yönde etkilediği; diyabetik ratlarda ADSC ve PRP (Grup IIB ve IIC) uygulamalarının kısmen iyileştirici etkiler gösterdiği, ancak bu etkinin sağlıklı gruplarda gözlenen düzeye erişmediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF PLATELET-RICH PLASMA AND ADIPOSE-DERIVED STEM CELLS ON INTESTINAL HEALING IN RATS WITH DIABETES MELLITUS Gökçen PERK Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Veterinary Surgery Ph.D Thesis, August-2025 Supervisor: Prof. Dr. Gültekin ATALAN This study aimed to evaluate and compare the effects of platelet-rich plasma (PRP) and adipose-derived stem cells (ADSCs) on intestinal healing in healthy rats and rats with an alloxan-induced diabetic model. The study used 60 healthy Wistar albino female rats weighing 200-250 gram. All rats were randomly divided into six groups, with ten rats in each group. An experimental diabetes model was created in half of the groups (Groups IIA, IIB, IIC) by administering 150 mg/kg alloxan monohydrate. A 2 cm incision was made in the colons of rats in all groups. Group IA was designated as the healthy control group and Group IIA as the diabetic control group, and no intervention other than suturing the incision line was performed. In Group IB (Healthy Stem Cells) and Group IIB (Diabetic Stem Cells), 1x10⁶ ADSCs were applied to the incision line. In Group IC (Healthy PRP) and Group IIC (Diabetic PRP), allogeneic PRP was applied to the incision line. All rats in all groups (IA, IB, IC, IIA, IIB, IIC) were euthanised on postoperative day 14, and abdominal organs were macroscopically evaluated for intra-abdominal adhesions, dehiscence, leakage, and obstruction. Histopathological examination assessed mononuclear cell infiltration (inflammation), collagenisation, fibrosis, and neovascularisation, which were statistically analysed. The presence of stem cells was determined by PCR (Polymerase Chain Reaction) analysis of tissues from Group IB and Group IIB, which received ADSC application. The histopathological evaluation of the study revealed that findings supporting wound healing in terms of vascularisation, collagenisation and inflammation parameters were more pronounced in the healthy PRP (Group IC) group. Similar positive effects were also observed in the healthy stem cell (Group IB) group; however, these effects were found to be more limited compared to the PRP group. In addition, diabetes was found to negatively affect intestinal healing; ADSC and PRP (Groups IIB and IIC) applications in diabetic rats showed partially beneficial effects, but this effect did not reach the level observed in healthy groups.