Sabahattin Ali'nin romanlarında isim cümleleri
Noun clauses in Sabahattin Ali's novels
- Tez No: 968681
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASU ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, isim cümleleri, Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali, noun phrases, Madonna in a Fur Coat, The Devil Inside Us, Kuyucaklı Yusuf
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmamızda, Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan ve Kuyucaklı Yusuf romanlarındaki (romanların künyesi kaynakçada mevcuttur) isim cümlelerini tespit ederek, yazarın üslubu hakkında fikir vermek ve bu alanda çalışma yapacaklara kaynak teşkil etmek amaçlandı. Giriş bölümünde konu, amaç, kapsam, literatür taraması, sınırlılıklar ortaya kondu. Birinci bölümde yazar ve üslubu, eserleri ile ilgili bilgiler özetlendi. İkinci bölümde, romanlardaki isim cümleleri taranıp fişleme yöntemiyle tespit edilerek bilgisayara aktarıldı. İsim cümleleri özellikle yüklem isminin türüne göre tasnif edilerek çeşitli başlıklar altında örneklerle sunuldu. Tasnifte Cengiz Alyılmaz'ın“Orhun Yazıtlarının Söz Dizimi”adlı doktora tezinden yararlanıldı. Değerlendirme ve sonuç bölümünde, isim cümlelerinin kullanım sıklığı ve bu durumun yazarın üslubuna etkisi ile ilgili değerlendirme yapıldı. Sıfatların çokluğu ile yazarın tasvirdeki başarısına, uzun cümlelere rağmen sağlam cümleler kurmasına ve devrik cümleye başvurmamasına dikkat çekildi.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to identify the noun phrases in Sabahattin Ali's novels The Madonna in a Fur Coat, The Devil Inside Us and Kuyucaklı Yusuf (the identities of the novels are available in the bibliography), to give an idea about the author's style and to serve as a resource for those who will do research in this field. In the introduction section, the subject, purpose, scope, literature review and limitations were revealed. In the first part, information about the author, his style and his works were summarized. In the second part, noun phrases in the novels were scanned and identified using a logging method, then transferred to a computer. Noun phrases were classified specifically according to the type of predicate noun and presented with examples under various headings. Cengiz Alyılmaz's doctoral dissertation,“The Syntax of the Orkhon Inscriptions,”was used in the classification. The evaluation and conclusion section assesses the frequency of noun phrase use and its impact on the author's style. The author's descriptive skills are highlighted through the abundance of adjectives, his ability to construct strong sentences despite lengthy ones, and his avoidance of inverted sentences.