Yapay zekâ destekli etkileşimli videoların üniversite öğrencilerinin matematik başarısına, motivasyonuna ve bilişsel yük algısına etkisi
The effect of artificial intelligence-supported interactive videos on university students' mathematical achievement, motivation and perception of cognitive load
  1. Tez No: 968893
  2. Yazar: YUSUF KALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ARPACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yapay zekâ, etkileşimli video, matematik eğitimi, problem çözme becerisi, motivasyon, bilişsel yük, deneysel araştırma, Eğitim teknolojisi, artificial intelligence, interactive video, mathematics education, problem-solving skills, motivation, cognitive load, experimental research, Education technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yapay zekâ destekli etkileşimli video ile geleneksel etkileşimli video kullanımının ön lisans öğrencilerinin, matematikte akademik başarı, motivasyon ve bilişsel yük algısına etkisi incelenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin akademik başarı, motivasyon, bilişsel yük düzeyleri ile uygulamaya yönelik öğrenci görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Nicel boyutta, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen uygulanmıştır. Deney grubuna yapay zekâ destekli etkileşimli videolar, kontrol grubuna ise aynı içeriğin yapay zekâ desteği olmadan hazırlanmış etkileşimli videoları sunulmuştur. Veriler, akademik başarı testi, motivasyon ölçeği, bilişsel yük ölçeği ve öğrenci görüşmelerinden elde edilmiştir. Verilerin analizinde istatistiksel yöntemler ve tematik analiz kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, yapay zekâ destekli etkileşimli video ile öğrenim gören deney grubu ve geleneksel etkileşimli video ile eğitim gören kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiş olup her iki grupta da uygulama sonrasında akademik başarı puanlarında anlamlı artışlar kaydedilmiştir. Benzer şekilde, motivasyon düzeyleri açısından da deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamış, her iki grubun motivasyon ortalaması yüksek seviyede gerçekleşmiştir. Bilişsel yük ölçeğinden elde edilen sonuçlar, her iki grubun da uygulama sonrasında bilişsel yük düzeylerinin düşük olduğunu ve öğrencilerin öğrenme sürecinde zorlanmadıklarını göstermiştir. Nitel bulgular ise, öğrencilerin yapay zekâ destekli etkileşimli video uygulamasından genel olarak memnuniyet duyduklarını, videoların matematik öğrenimine katkı sağladığını ve derse olan ilgilerini artırdığını ortaya koymuştur. Çalışma sonucunda, yapay zekâ destekli etkileşimli videoların matematik eğitiminde öğrenci başarısı, motivasyon ve bilişsel yük açısından olumlu etkiler yarattığı belirlenmiştir. Bu yöntem, öğrencilerin matematikte problem çözme becerilerini geliştirmek ve derse olan ilgilerini artırmak için etkili bir dijital öğrenme aracı olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines the effects of artificial intelligence (AI) supported interactive videos and traditional interactive videos on associate degree students' academic achievement, motivation and perception of cognitive load in mathematics. In addition, students' academic achievement, motivation, cognitive load levels and their views on the application were evaluated. A mixed-method approach was employed in the research. Quantitatively, a pre-test–post-test quasi-experimental design with control groups was used. The experimental group received AI-supported interactive videos while the control group was presented with the same content as interactive videos without AI support. Data were collected through an academic achievement test, a motivation scale, a cognitive load scale and student interviews. Statistical methods and thematic analysis were used to analyze the data. According to the findings, no significant difference was found in academic achievement between the experimental group who learned with AI-supported interactive videos and the control group who received instruction with traditional interactive videos; however, both groups showed significant improvements in academic achievement scores after the intervention. Similarly, there was no significant difference between the motivation levels of the experimental and control groups and the motivation averages in both groups were found to be high. Results from the cognitive load scale indicated that both groups had low cognitive load levels after the intervention and did not experience significant difficulties in the learning process. Qualitative findings revealed that students were generally satisfied with the AI-supported interactive video application, found that the videos contributed to their mathematics learning and stated that their interest in the course increased. The study concludes that AI-supported interactive videos have positive effects on student achievement, motivation and cognitive load in mathematics education. This method is recommended as an effective digital learning tool for developing students' problem-solving skills in mathematics and increasing their engagement with the subject.