Türkçe öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerilerinin öğretimine ilişkin öz yeterlik algıları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between Turkish teachers' self-efficacy perceptions regarding teaching 21st century skills and their digital literacy levels
  1. Tez No: 969128
  2. Yazar: MÜJDAT KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR KIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, dijital okuryazarlık, Türkçe öğretmenleri, ilişkisel tarama, 21st-century skills, digital literacy, Turkish language teachers, correlational survey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri ve dijital okuryazarlık becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Günümüzde dijital okuryazarlık, öğrencilerin köprüler, ses klipleri, grafikler veya çizelgeler gibi gömülü kaynaklar içeren çevrimiçi içerikleri okuma ve bunlarla etkileşim kurma becerilerini geliştirmelerini gerektiren önemli bir faktör hâline gelmiştir. Öğretmenlerin, öğrenciler için dijital okuryazarlık becerilerinin ve sınıfta dijital okuryazarlık öğretiminin önemini anlamaları, bu becerilerin etkin kazandırılması açısından önem taşımaktadır. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu, Sivas ili sınırları içerisinde görev yapan 150 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Özyurt (2020) tarafından geliştirilen“21. Yüzyıl Becerileri Öğretimi Ölçeği”ile Bayrakçı ve Narmanlıoğlu (2021) tarafından geliştirilen“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”nin Türkçeye uyarlanmış formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, Türkçe öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeylerinin, sınıfta dijital içerik oluşturma, iş birliği yapma ve paylaşma becerileriyle bağlantılı olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Çalışma, Türkçe öğretmenlerinin hem 21. yüzyıl becerileri hem de dijital okuryazarlık düzeylerinin eğitim sürecinde birbirini destekleyen önemli unsurlar olduğunu ortaya koymuştur. Dijital okuryazarlığın eğitim ortamlarına entegrasyonu, öğrencilerin dijital içerik üretme ve kullanma becerilerini geliştirmede kritik rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the 21st-century skills and digital literacy levels of Turkish language teachers. Today, digital literacy has become an important factor requiring students to develop the ability to read and interact with online content that may include embedded resources such as hyperlinks, audio clips, graphics, or charts. Understanding the importance of digital literacy skills and teaching in the classroom is essential for teachers to effectively equip students with these competencies. Method: This research employed a quantitative research design using the correlational survey model. The study group consisted of 150 Turkish language teachers working within the boundaries of Sivas province. Data were collected using the“21st Century Skills Teaching Scale”developed by Özyurt (2020) and the Turkish-adapted version of the“Digital Literacy Scale”developed by Bayrakçı and Narmanlıoğlu (2021). The collected data were analyzed using the SPSS program. Findings: The findings revealed significant relationships between the 21st-century skills and digital literacy levels of Turkish language teachers. It was also observed that teachers' digital literacy levels were associated with their ability to create, collaborate on, and share digital content in the classroom. Conclusion: The study demonstrates that both 21st-century skills and digital literacy levels of Turkish language teachers are crucial and mutually supportive components in the educational process. Integrating digital literacy into educational environments plays a critical role in enhancing students' abilities to produce and utilize digital content.