İki farklı rezin içerikli pit ve fissür örtücünün farklı modlarda adeziv sistem ile uygulanmasının mikrosızıntı üzerine etkisi
In Vitro evaluation of microleakage in two resin-based pit and fissure sealants applied with a universal adhesive in different etching modes
  1. Tez No: 969188
  2. Yazar: ECEM CÖMERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA ECEM ALKAÇ EKİCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv sistem, diş çürüğü, mikrosızıntı, pit ve fissür örtücü, universal adeziv, Adhesive system, dental caries, microleakage, pit and fissure sealant, universal adhesive
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmada, dolduruculu ve doldurucusuz iki farklı rezin içerikli pit ve fissür örtücünün farklı modlarda universal adeziv sistem ile uygulanmasının mikrosızıntı değerleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Farklı nedenlerle çekilmiş 84 adet daimi üçüncü molar diş, randomize olarak iki ana gruba ayrılmıştır. Grup A'da dolduruculu (Helioseal F Plus), Grup B'de ise doldurucusuz (Clinpro) pit ve fissür örtücü kullanılmıştır. Ardından gruplar randomize olarak, uygulama teknikleri açısından farklılıklar gösteren üç alt gruba ayrılmıştır (n=14). Hazırlanan örnekler 5-55°C aralığında 1000 devir termal siklus uygulamasından sonra %0,5'lik bazik fuksin solüsyonunda 24 saat bekletilmiştir. Örneklerden bukkolingual kesitler alınarak stereomikroskop altında 40X büyütmede mikrosızıntı değerleri incelenmiştir. Veriler R programı WRS2 paketi ve IBM SPSS V23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Normal dağılıma uygunluk Shapiro-Wilk Testi ile incelenmiştir. Üç ve üzeri gruplara göre normal dağılıma uyan değerlerin karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi, gruplara göre normal dağılıma uymayan değerlerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. İkili gruplara göre normal dağılıma uyan değerlerin karşılaştırılmasında Bağımsız Örnekler t Testi, normal dağılıma uymayan değerlerin karşılaştırılmasında ise Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Mine yüzeyine ön asit uygulaması ve pit ve fissür örtücü tipinin etkisinin değerlendirilmesinde İki Yönlü Robust ANOVA analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Yapılan değerlendirmelerde, uygulama tekniğinden bağımsız olarak pit ve fissür örtücü tipinin mikrosızıntı değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahip olmadığı bulunmuştur (p=0,616). Pit ve fissür örtücü materyal tipinden bağımsız olarak, uygulama teknikleri değerlendirildiğinde, mikrosızıntı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,001). Buna göre, minede ön asitleme ve universal adeziv kullanımı ile mikrosızıntı değerlerinde azalma gözlendiği saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sınırları dahilinde elde edilen bulgular, minede ön asitleme ile universal adeziv kullanımının ve bundan bağımsız olarak minenin asitle pürüzlendirilmesinin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Pit ve fissür örtücü materyaller ve uygulama tekniklerini inceleyen uzun dönem takipli çalışmaların klinisyenlere yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study is to evaluate the microleakage values of two different resin-based pit and fissure sealant materials, by applying them using universal adhesive system in different etching modes. Material and Method: Eighty-four extracted permanent third molars, removed for various reasons, were randomly divided into two groups. Group A received a filled (Helioseal F Plus), and Group B received an unfilled sealant (Clinpro). Each main group was further randomly divided into three subgroups based on different application techniques (n=14). The specimens underwent 1000 thermal cycles between 5–55°C and were then immersed in 0.5% basic fuchsin solution for 24 hours. Buccolingual sections were obtained and examined under a stereomicroscope at 40X magnification to assess microleakage. Data were analyzed using the R software (WRS2 package) and IBM SPSS V23. Normality was evaluated with the Shapiro Wilk test. For data that were normally distributed across three or more groups, one way ANOVA was used. The Kruskal-Wallis test was used for non-normally distributed data. For comparisons between two groups, independent samples t-test was applied for normally distributed data, and the Mann-Whitney U test for non normally distributed data. Two-way robust ANOVA was used to evaluate the effects of enamel pre-etching and sealant type. The significance level was determined as p<0.05. Results: There was no statistically significant effect of sealant type on microleakage values, regardless of application technique (p=0.616). However, significant differences were found between application modes, independent of sealant type (p<0.001). Enamel pre-etching followed by universal adhesive application resulted in reduced microleakage. Conclusions: Within the limitations of this study, the findings emphasize the importance of enamel pre-etching combined with universal adhesive application, as well as the independent significance of enamel surface etching. Long-term follow up studies investigating various pit and fissure sealant materials and application techniques are warranted to better guide clinicians.