Fen bilimleri öğretmenlerinin bilim insanlarını derslerinde kullanma durumlarına ilişkin görüşleri
Science teachers'views on the use of scientists in their lessons
  1. Tez No: 969189
  2. Yazar: SİBEL ARSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, bilim felsefesi, fen eğitimi, fenomenoloji, Science, philosophy of science, science education, phenomenology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin bilim insanlarını derslerde kullanma durumlarına ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenolojiyi tercih etmiştir. Bu çalışma katılımcıları belirlemek amacıyla ölçüt örneklemeyi benimsemiştir. Çalışmaya 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kayseri ilinde bulunan, üç farklı ortaokulda görev yapan beş fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Araştırma verileri görüşme, gözlem ve dokümanlar yoluyla toplanmıştır. Veriler tümevarımsal içerik analizi ile analiz edilmiştir. Yazar, gerekli geçerlik ve güvenirlik kontrollerini sağlamıştır. Çalışmanın sonucunda fen bilimleri öğretmenlerinin bilimi farklı olarak tanımladıkları, bilim felsefesini derslerinde kullanmaya çalıştıkları, ders kitaplarında bilim felsefesinden yeterince bahsedilmediği bulunmuştur. Ayrıca öğretmenler, bilim felsefesinin fen bilimleri derslerine entegre edilmesiyle, öğrencilerin merak duygularının artacağını ve bilimsel süreç becerilerinin gelişeceğini belirtmişlerdir. Yazar, araştırmanın bulgularından yola çıkarak öğrencilerin akademik performansları ve merak duygularının geliştirilmesi için fen bilimleri öğretmenlerinin derslerinde bilim felsefesini önemsemesi ve öğrencilerine bu felsefeyi benimsetmesi önerisinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the views of science teachers on the use of scientists in lessons. The study preferred phenomenology, one of the qualitative research designs. This study adopted criterion sampling to determine the participants. Five science teachers working in three different secondary schools in Kayseri province in the 2023-2024 academic year participated in the study. Data were collected through interviews, observations and documents. The data were analyzed by inductive content analysis. The author ensured the necessary validity and reliability checks. As a result of the study, the author found that science teachers defined science differently, tried to use philosophy of science in their lessons, and that philosophy of science was not sufficiently mentioned in the textbooks. In addition, teachers stated that students' sense of curiosity would increase and their scientific process skills would improve by integrating philosophy of science into science courses. Based on the findings of the study, the author suggested that science teachers should emphasize the philosophy of science in their lessons and make their students adopt this philosophy to improve students' academic performance and their sense of curiosity.