Fitness yapanların beslenme ve besin takviyesi kullanım durumlarının incelenmesi
Investigation of nutrition and nutritional supplement use in fitness practitioners
  1. Tez No: 969224
  2. Yazar: SAED RAED SAD AL AHMAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVA KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Besin takviyeleri, beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyi, fitness, sporcu beslenmesi, Dietary supplements, eating habits, fitness, nutritional knowledge level, sports nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, özel bir spor salonunda düzenli olarak fitness yapan bireylerin beslenme durumlarını, beslenme bilgi düzeylerini ve sporcu besin takviyelerine yönelik inançlarını değerlendirmektir. Ayrıca bireylerin antropometrik ölçümleri, takviye kullanım alışkanlıkları ve öğün düzenleri ile beslenme bilgisi düzeyi arasındaki ilişkilerin incelenmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı ve ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Katılımcı verileri, geçerliliği kanıtlanmış“Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği”ve“Spor Besin Takviyeleri İnanç Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Ek olarak, bireylerin demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve günlük besin alım düzeyleri değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmış; öncelikle dağılım özelliklerini incelemek amacıyla Skewness ve Kurtosis değerleri hesaplanmıştır. Ölçeklerin güvenilirliğini belirlemek için Cronbach Alfa katsayısı değerlendirilmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiğinde bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla ise Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %25.2'si sporcu destek ürünü kullanmakta olup, en yaygın kullanılanlar protein tozu (%13.6) ve kreatin (%12.8) olarak saptanmıştır. Katılımcıların genel beslenme bilgi düzeyi orta düzeyde bulunmuştur. Temel beslenme bilgisi ile besin tercihi bilgisi arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki tespit edilmiştir (p<0.05). Spor besin takviyeleri inancı ile beslenme bilgi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Kreatin ve protein tozu kullanımının VKİ ve bel çevresi ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir (p<0.05). Ayrıca sadece su tüketen katılımcıların bilgi puanları, diğer sıvıları tüketenlere göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonuçları, bireylerin özellikle takviye kullanımı ve sıvı tüketimi gibi alışkanlıklarının, beslenme bilgi düzeyleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Bilinçsiz takviye kullanımını önlemek ve sağlıklı beslenme davranışlarını teşvik etmek amacıyla, sporculara yönelik yapılandırılmış beslenme eğitim programlarının geliştirilmesi ve sağlık profesyonelleri tarafından rehberlik sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the nutritional status, nutrition knowledge level, and beliefs regarding sports supplements of individuals who regularly engage in fitness activities at a private gym. Additionally, the relationships between participants' anthropometric measurements, supplement use habits, meal patterns, and nutrition knowledge levels were investigated. Materials and Methods: The study was conducted using a descriptive and relational survey model. Data were collected through the validated“Nutrition Knowledge Level Scale for Adults”and the“Sports Supplements Belief Scale.”Additionally, participants' demographic characteristics, anthropometric measurements, and daily nutrient intake levels were assessed. Data analysis was performed using SPSS software; skewness and kurtosis values were calculated to examine data distribution. Cronbach's alpha coefficient was used to assess the reliability of the scales. When data showed normal distribution, independent samples t-test and one-way ANOVA were applied. Pearson correlation analysis was used to examine relationships between variables. A significance level of p < 0.05 was accepted. Results: Among participants, 25.2% used sports supplements, with protein powder (13.6%) and creatine (12.8%) being the most commonly used products. The overall nutrition knowledge level was found to be moderate. A significant positive relationship was detected between basic nutrition knowledge and food preference knowledge (p < 0.05). No significant relationship was found between beliefs about sports supplements and nutrition knowledge level (p > 0.05). Creatine and protein powder use were observed to be associated with BMI and waist circumference (p < 0.05). Additionally, participants who consumed only water during training had significantly higher knowledge scores compared to those who consumed other beverages. Conclusion: The results indicate that habits such as supplement use and fluid intake are related to nutrition knowledge levels. To prevent uninformed supplement use and promote healthy eating behaviors, structured nutrition education programs tailored for athletes and guidance from health professionals are recommended.