Hipokampüs korumalı tüm beyin radyoterapisinde farklı plan parametrelerine göre oluşturulan farklı volumetrik ark terapi (VMAT) planlarının dozimetrik karşılaştırılması
Dosimetric comparison of different volumetric arc therapy (VMAT) plans created according to different plan parameters in hippocampus-sparing whole brain radiotherapy
  1. Tez No: 969225
  2. Yazar: EYLEM KIRAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE PARLAR, DOÇ. DR. MUSTAFA AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, hipokampüs koruma, volumetrik ark terapi, tüm beyin radyoterapisi, Radyasyon, Radiotherapy, hippocampal sparing, volumetric-modulated arc therapy, whole-brain radiotherapy, Radiation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
Özet
“Hipokampüs korumalı tüm beyin radyoterapisinde farklı plan parametrelerine göre oluşturulan farklı volumetrik ark terapi planlarının dozimetrik karşılaştırılması”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Fiziği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2025. Giriş ve Amaç: Bu çalışmada tüm beyin radyoterapisi alan 20 hastada hipokampüs korumalı profilaktik kranial ışınlama için Volumetrik Ark Terapi tekniği ile hazırlanan sanal tedavi planlarında hedef volüm ve kritik organların (lensler, optik sinirler, optik kiazma ve hipokampüs) dozimetrik karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi A.B.D 'nda tedavi görmüş tüm beyin radyoterapisi alan 20 hastaya ait planlama tomografileri elde edilip retrospektif olarak değerlendirildi. Yapılan planlarda doz kriterleri RTOG 0933 protokolüne göre belirlenerek 30Gy doz 10 fraksiyonda verilecek şekilde belirlendi. Sanal planlar için tüm beyin, hipokampüs ve kritik organların konturları yapıldı. Hipokampüse 3 mm marj verilerek hipokampüs için planlanan riskli organ volümü hipokampüs oluşturuldu. Planlama organı risk hacmi hipokampus 2mm marj verilerek tüm beyin hacminden çıkarılarak kalan tüm beyin planlama hedef hacmi oluşturuldu. Her hasta için, farklı gantri, kolimatör ve masa açılarına sahip altı farklı volumetrik ark terapi planı optimize edildi. Çalışmamızda her hasta için 3 eşmerkezli (coplanar) ve 3 eş merkezli olmayan (non-coplanar) olmak üzere toplamda 6 farklı volumetrik ark terapi planı oluşturulmuştur. Planlarda hedef hacmin ve kritik organların RTOG 933 kriterlerine göre belirlenen limitlerde doz almasına dikkat edildi. Bulgular: Her 6 planın verileri incelendiğinde hipokampüs, sağ ve sol optik sinir, optik kiazma, sağ ve sol göz, sağ ve sol lens dozlarının kritik doz sınırlarını aşmadığı görülmüştür. Hipokampüs korumalı 3 eşmerkezli (coplanar) volumetrik ark terapi planlarında hipokampüs için Dmin ortalama değerleri plan sırasına göre 914,49Gy, 960,95Gy ve 976,67 Gy iken 3 eş merkezli olmayan (non-coplanar) volumetrik ark terapi planlarında 916,14 Gy, 942,04Gy ve 924.98Gy olarak bulunmuştur. Dmaks ortalama değerleri ise sırasıyla 3 eşmerkezli (coplanar) volumetrik ark terapi planlarında 1443,29Gy, 1457,60Gy ve 1525,82Gy iken 3 eş merkezli olmayan (non-coplanar) volumetrik art terapi planlarında sırasıyla 1388,38Gy, 1380,45Gy ve 1381,13Gy olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda non-coplanar olan özelliklere sahip volumetrik ark terapi planlarında diğer planlara göre daha düşük hipokampüs D%100 dozları elde edilmiştir. Ancak sonuçlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Hipokampüs Dmaks dozları incelendiğinde ise benzer şekilde non-coplanar volumetrik ark terapi planlarındaki dozlar diğer co-planar planlara göre anlamlı şekilde daha düşük olarak bulunmuştur Tüm planlar değerlendirildiğinde non-coplanar tedavi planlarının hem hedef volüm dozlarında hem de hipokampüs olmak üzere riskli organ dozlarında avantaj sağladığı görülebilir. Ancak yüksek tedavi süresi ve yüksek Monitör unit değerleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
“Dosimetric comparison of volumetric arc therapy plans created according to different plan parameters in hippocampus shielded whole brain radiotherapy”, Trakya University, Institute of Health Science, Health Physics Department, Master Thesis, Edirne, 2025. Background and Aim: The aim of this study was to compare the target volume and critical organs (lenses, optic nerves, optic chiasm and hippocampus) in virtual treatment plans prepared with Volumetric Arc Therapy technique for hippocampus protected prophylactic cranial irradiation (PCI) in 20 patients receiving Whole Brain Radiotherapy. Material and Methods: Planning tomographs of 20 patients who received Whole Brain Radiotherapy in Trakya University Faculty of Medicine, Department of Radiation Oncology were obtained and evaluated retrospectively. In the plans, dose criteria were determined according to RTOG 0933 protocol and 30Gy dose was determined to be given in 10 fractions. For virtual plans, contours of the whole brain, hippocampus and critical organs were made. A 3 mm margin was given to the hippocampus and the planned risky organ volume hippocampus was created. The planning body risk volume hippocampus was subtracted from the whole brain volume with a 2 mm margin and the remaining whole brain planning target volume volume was created. Six different volumetric arc therapy plans with different gantry, collimator and table angles were optimized for each patient. In our study, a total of 6 different volumetric arc therapy plans, 3 concentric (coplanar) and 3 non-centric (non-coplanar), were created for each patient. In the plans, care was taken to ensure that the target volume and critical organs received doses within the limits determined according to RTOG 933 criteria. Results: When the data of all 6 plans were analyzed, it was observed that the doses to the hippocampus, right and left optic nerve, optic chiasm, right and left eye, right and left lens did not exceed the critical dose limits. The mean values of Dmin for hippocampus were 914.49Gy, 960.95Gy and 976.67 Gy in the 3 coplanar volumetric arc therapy plans with hippocampus protection, while the mean values were 916.14 Gy, 942.04Gy and 924.98Gy in the 3 non-coplanar volumetric arc therapy plans, respectively. The mean values of Dmax were 1443.29Gy, 1457.60Gy and 1525.82Gy in the 3 coplanar volumetric arc therapy plans and 1388.38Gy, 1380.45Gy and 1381.13Gy in the 3 non-coplanar volumetric arc therapy plans, respectively. Conclusion: In our study, lower hippocampus D%100 doses were obtained in VMAT plans with non-coplanar features compared to other plans. However, no significant difference was found between the results. When hippocampus Dmax doses were analyzed, similarly, doses in non-coplanar VMAT plans were found to be significantly lower than other co-planar plans. When all plans are evaluated, it can be seen that non-coplanar treatment plans provide an advantage in both target volume doses and risky organ doses, including the hippocampus. However, high treatment duration and high MU values should be taken into consideration.