Pacemakerı (kalp pili) olan hastaların yaşam kalitesinin belirlenmesi
Determination of quality of life of patients with pacemakers (pacemakers)
- Tez No: 969265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE FESCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pacemaker, Kalp pili, Ritim bozukluğu, Yaşam kalitesi, Hemşirelik, Pacemaker, Cardiac pacing, Rhythm disorder, Quality of life, Nursing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, pacemakerı (kalp pili) olan hastaların yaşam kalitelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Nisan – Haziran 2008 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Merkezi ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 183 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların tanıtıcıözelliklerini ve hastalıklarına ilişkin tanıtıcı bilgilerini içeren anket formu ve SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Mann –Whitney U ve Kruskal-Wallis yöntemleri kullanılmıştır. Bilindiği gibi bakım ve eğitim hemşireliğin işlevleri arasındadır. Bu nedenle kalp pili polikliniklerinde hemşirelerin çalıştırılması ve polikliniğe başvuran hastaların yaşam kalitelerinin hemşirelerce düzenli aralıklarla değerlendirerek eğitim ve danışmanlık hizmetinin sürdürülmesi önerilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre erkek, evli, çalışan, gelirinin giderini karşıladığını ifade eden yaşam kalitesi alanlarından aldıkları ortalama puanların yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacı tarafından önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been performed descriptively to investigate the effects of pacemaker patients' quality of life. Study sample is composed of 183 patients with pacemaker and those are admitted to Ankara University Medical Department and Turkey Hıgh Specialization Educatıon and Investigation Hospıtol , between April- June 2008.As data collecting tool, 'Survey Form' including descriptive data about the patients and their disease and 'SF-36 Quality of Life Scala' were used. Survey Form was formed by the researcher. Given data was analysed by using Mann –Whitney U and Kruskal-Wallis. As it is known, care and education are among the task for nursing; therefore it has been recomended that nurses should be employed at cardiac pacemaker policlinics and continuing education and consultancy service should be provided by nurses through means of evaluating the quality of life for patients at regular intervals. As a result of analysis; patients who are men, married, and have a work, hıgh ıncome hav high mean ouality of life point in quality of life fields. According to the results derived from the study, ıt was suggested by researcher.