Üriner sistemde kullanılan double J stentlerde enkrustasyonoluşumunun idrar metabolitleri ile ilişkisi
The relationship between encrustation formation on double Jstents used in the urinary system and urine metabolites
  1. Tez No: 969353
  2. Yazar: EMRE ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR TEKGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi-ürolojik, Surgery-urologic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Albayrak E. Üriner Sistemde Kullanılan Double J Stentlerde Enkrustasyon Oluşumunun İdrar Metabolitleri ile İlişkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2025. Bu retrospektif çalışmada, Double J Stent (DJS) uygulanan hastalarda stent enkrustasyonu ile klinik veriler ve 24 saatlik idrar metabolitleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ocak 2023 - Temmuz 2024 arasında DJS takılan 77 hastanın verileri ve stent çıkarıldıktan sonraki 24 saatlik idrar (kalsiyum, okzalat, sitrat, pH vb.) analizleri değerlendirilmiştir. Stent enkrustasyonu mikroskopik olarak 0-5 arası derecelendirilmiştir. Hastaların %67,5'inde enkrustasyon saptanmış olup, stent kalış süresinin enkrustasyon sıklığı ve derecesini anlamlı şekilde artırdığı bulunmuştur. Yirmi dört saatlik idrar kalsiyum, okzalat, sitrat düzeyleri ve idrar pH'ı stent enkrustasyonu ile anlamlı ilişki göstermiştir. Özellikle hiperkalsiüri, hiperokzalüri ve hipositratüri varlığında stent ucu enkrustasyon olasılığı ve şiddeti artmıştır. Yaş, cinsiyet, taş öyküsü, DJS takılma nedeni ve S.T.O.N.E. skorları ile enkrustasyon arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak, DJS kalış süresi enkrustasyon için en önemli risk faktörüdür. Yüksek idrar kalsiyum ve okzalatı ile düşük sitrat ve pH düzeyleri enkrustasyonla ilişkilidir; bu metabolik risklerin kümülatif sayısı arttıkça özellikle stent enkrustasyonu artmaktadır. Bulgular, enkrustasyon riskini azaltmada stent kalış süresinin optimizasyonu ve kişiye özel metabolik stratejilerin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Albayrak E. The Relationship Between Encrustation Formation on Double J Stents Used in the Urinary System and Urine Metabolites, Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Urology, Specialization Thesis, Ankara, 2025. This retrospective study investigated the relationship between stent encrustation and clinical data, along with 24-hour urine metabolites, in patients with Double J Stents (DJS). Data from 77 patients who had DJS inserted between January 2023 and July 2024, and their 24-hour urine analyses (calcium, oxalate, citrate, pH, etc.) after stent removal, were evaluated. Stent encrustation was graded microscopically from 0-5. Encrustation was detected in 67.5% of patients, and stent indwelling time was found to significantly increase the frequency and degree of encrustation. Twenty-four-hour urine calcium, oxalate, citrate levels, and urine pH showed a significant relationship with stent encrustation. Particularly, the presence of hypercalciuria, hyperoxaluria, and hypocitraturia increased the probability and severity of stent tip encrustation. No significant relationship was found between encrustation and age, gender, stone history, reason for DJS insertion, or S.T.O.N.E. scores. In conclusion, DJS indwelling time is the most important risk factor for encrustation. High urine calcium and oxalate, along with low citrate and pH levels, are associated with encrustation; as the cumulative number of these metabolic risks increases, stent encrustation particularly rises. The findings emphasize the importance of optimizing stent indwelling time and patientspecific metabolic strategies to reduce encrustation risk.