Nefrolitiyazis hastalarında farklı ESWL cihazlarının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluating the effectiveness of different ESWL machines on nefrolithiasis
  1. Tez No: 973612
  2. Yazar: ILIYAS SYRYMBYEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT SATAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner sistem taş hastalığı, nefrolitiyazis, ekstrakorporeal şok dalga litotripsi, Böbrek taşları, Urolithiasis, nephrolithiasis, extracorporeal shockwave lithotripsy, Kidney calculi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Üriner sistem taş hastalığı, prevalansı yüksek olan ve günümüzde hem daha sık hem de daha genç yaşlarda görülmeye başlayan önemli bir sağlık sorunudur. Böbrek taşının cerrahi tedavi yöntemleri arasında ESWL, minimal invaziv olması, düşük komplikasyon oranı ve kısa hastanede kalma süresi, tekrarlayan seanslar ile başarı oranının artması özellikleri sayesinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Hastanesi ve Mersin Şehir Hastanesinde bulunan elektromanyetik şok dalga üretim teknolojisini kullanan iki farklı ESWL cihazlarının etkinliğini değerlendirdik. Gereç ve yöntem:2022-2025 yılları arasında ESWL yapılan Çukurova Üniversitesi Hastanesindeki 109, Mersin Şehir Hastanesindeki 152 hastanın klinik, demografik ve taş hastalık verilerine retrospektif olarak ulaştık. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 20.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Mersin grubundaki hastaların ortalama taş boyutu daha büyüktü, istatistiksel olarak eşleştirme yapılarak değerlendirildiğinde iki merkezin başarı oranı (% 53.5 ve % 44.6) açısından istatistiksel anlamlı fark görülmedi. Komplikasyon oranı Çukurova grubunda daha fazla görüldü. (p=0.007) İşlem başarısına göre değerlendirildiğinde yaş, boy, VKİ, ESWL seans sayısı, serum sodyum değeri ve idrar dansitesi, taş volümü ve Hounsfield ünitesi, cilt altı ve visseral yağ doku mesafesi, MAP (Mayo Adhesive Probability) skoru, komplikasyon gelişimi başarı oranı ile ters ilişkili bulunmuşken, DJ stent varlığı işlem başarısı ile doğru orantılı bulundu. Lojistik regresyon analizi sonucunda DJ stent varlığı (OR=3.2(1 .3 8.2))(p=0.015), taş volümünün 523.6 mm 3' den küçük olması (OR=4.7(1.6 13.7))(p=0.005) işlem başarısını art ırdı ğı görüldü. MAP skoru ((OR=0.2(0.1 0.6))(p=0.002)) ve komplikasyon oranı (OR=0.1(0.02 0.55))(p=0.008) işlem başarısını azalttığı görüldü. Sonuç: Böbrek taş hastalarında, farklı cihazların etkinliğinin benzer ol duğu , işlem öncesi hastaların daha etkin değerlendirilmesi ve doğru hasta seçimi ile işlem başarısının ar ttığı görül dü
Özet (Çeviri)
Introduction: Ürolithiasis, with its high prevalance coupled with patients getting younger and incidences rising, is among major health problems that need careful management. Among the treatment modalities, ESWL has a large standing, thanks to its minimal invasive nature, lower complication rates, shorter hospital stay and high sucess rate achieved by repeated sessions. This study aims to compare the ESWL machines used in Çukurova University hospital and Mersin City Hospital, both of which use the same electromagnetic shockwave generation technology. Method: 109 patients from Çukurova University Hospital and 152 patients from Mersin City Hospital, who were treated with ESWL between 2022 and 2025, were included. Their demographic, clinical and stone related information were retrieved retrospectively. Results:Mersin City Hospital patients' average stone volume were higher with statistical significance. When statistical analysis was done by pairing similar stone volume patients, no significant difference was observed between the success rate of two hospitals (% 53.5 vs % 44.6). Complication rates were observed to be higher in Çukurova group (p=0.007) Analysis on treatment success has shown us that patient age, height, BMİ, number of ESWL sessions, serum sodium level and urine density, stone volume and Hounsfield unit, subcutaneous and visceral fat tissue thickness, MAP (Mayo Adhesive Probability score) and complication occurence were negatively correlated with treatment success. While the presence of Double J stent were positively correlated with treatment success. Result of logistic regression analysis on these parameters showed us that presence of Double J stent (OR=3.2(1.3 8.2))(p=0.015 ), stone volume below 523.6 mm 3 (OR=4.7(1.6 13.7))(p=0.005) increased treatment success, while higher MAP score ((OR=0.2(0.1 0.6))(p=0.002)) and occurrence of complications (OR=0.1(0.02 0.55))(p=0.008) decreased it. Conclusion: It can be said that differ ent ESWL machines seem to have similar effectiveness, and choosing patients after detailed evaluation for the procedure can increase the treatment success.