Latife Tekin'in romanlarında metinlerarasılık
Intertextualism in Latife Tekin's novels
  1. Tez No: 969481
  2. Yazar: SEVAL ARAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİA KOÇAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Metinlerarasılık, Intertextuality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
1960'lı yıllarda ortaya çıkan ve öncü ismi Julia Kristeva olarak bilinen metinlerarasılık kuramı en kısa haliyle bir metnin başka bir metine ait olan parçaları içerisine dâhil etmesi, ona çeşitli göndermelerde bulunması ya da o metni gülünç bir hale dönüştürmesidir. İnsanların aynı sorunlar üzerine benzer fikirler üretebileceği düşüncesinden hareketle kuram, oluşan her metnin kendinden öncekilerden bağımsız olamayacağını savunup bu metinler arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda 1980 sonrasında postmodernist bir tavırla eserler kaleme alıp geleneksel ile moderni bütünleştirerek özellikle yoksulluk, mahalle, gecekondu, aile, kadın, doğa, dil gibi birçok konuyu okuyucu ile buluşturan Latife Tekin'in yayımlamış olduğu on bir romanı“Latife Tekin'in Romanlarında Metinlerarasılık”başlığı altında incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı bu on bir romanın hangi metinler ile bağlantılı olduğu konusunun tespit edilip çok yönlü bir incelemeye tabi tutularak değerlendirilmesidir. Çalışma içerisinde etkilendiği yazarlar ile eserler saptanmış ve romanlara olan tesirleri ortaya çıkarılmıştır. Bunu yaparken yazarın hayatı da incelenerek kurgunun yaşamından ne kadar iz taşıdığı belirlenmiştir. Böylece kaleme alınan on bir roman kuram etrafında çok yönlü bir şekilde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The intertextual theory, which emerged in the 1960's and is known as Julia Kristeva, is the shortest of including parts of a text belonging to another text, making various references to it or making that text ridiculous. Based on the idea that people can generate similar ideas on the same problems, the theory tries to reveal the connections between these texts by arguing that every text formed cannot be independent of its predecessors. İn this direction, after 1980, the eleven novels published by Latife Tekin, which brought together many topics such as poverty, neighbourhood, slums, family, woman, nature, language with the reader by integrating works with the traditional and modern with a postmodernist attitude after 1980, were examined under the title of“Intertextualism in Latife Tekin's Novels”. The main purpose of the study is to determine the subject of which texts this eleven novel is related to and to evaluate it by subjecting it to a multifaceted examination. In the study, the authors and Works influenced by him were determined and his influence on novels was revealed. While doing this, it was determined how much trace the fiction carried from his life by examining the life of the author. Thus, the eleven novels written were evaulated in a multifacetted way around the theory.