Tek Parti Döneminde yerel yönetimler
Local administrations during the Single Party Period
- Tez No: 969489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Tek Parti Dönemi, Merkeziyetçilik, Parti-Devlet, Cumhuriyet, Tek parti sistemleri, Yerel demokrasi, Local Government, Early Republican Period, Centralization, Party-State Integration, Republican Ideology, One party systems, Local democracy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yerel yönetimlerin tarihsel gelişimini küresel ve ulusal ölçekte ele alarak Türkiye'de Tek Parti Dönemi (1923-1950) yerel yönetim anlayışının siyasal, idari ve toplumsal bağlamda nasıl şekillendiğini incelemektedir. Antik Çağ'dan modern döneme kadar olan süreçte yerel yönetim biçimlerinin dönüşümü aktarılmış, Amerikan ve Fransız Devrimleri ile merkeziyetçilik ve âdem-i merkeziyetçilik arasındaki dengeye vurgu yapılmıştır. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte ise özellikle Tanzimat sonrası düzenlemeler ve Meşrutiyet dönemlerindeki gelişmeler, Türkiye'deki yerel yönetim geleneğinin temellerini oluşturmuştur. Tezin odak noktası olan Tek Parti Dönemi'nde ise yerel yönetimlerin Cumhuriyet ideolojisi doğrultusunda nasıl yeniden yapılandırıldığı, merkeziyetçi yönetim anlayışının nasıl tesis edildiği ve parti-devlet bütünleşmesinin bu kurumlar üzerindeki etkisi çeşitli kanunlar, uygulamalar ve reformlar üzerinden değerlendirilmiştir. Tez, 1938 sonrası İsmet İnönü dönemine uzanarak, savaş yıllarının etkisiyle yerel yönetimlerin durumunu da incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical development of local governments on a global and national scale, examining how the concept of local government was shaped within political, administrative, and social contexts during the Single-Party Era (1923-1950) in Turkey. The transformation of local government forms from antiquity to the modern era is explored, emphasizing the balance between centralization and decentralization through the American and French Revolutions. During the transition from the Ottoman Empire to the Republic, the post-Tanzimat reforms and developments during the Constitutional Monarchy periods, in particular, laid the foundations for the local government tradition in Türkiye. During the Single-Party Era, the focus of this thesis, the restructuring of local governments in line with Republican ideology, the establishment of a centralized approach to government, and the impact of party-state integration on these institutions are evaluated through various laws, practices, and reforms. Extending to the İsmet İnönü era after 1938, the thesis also examines the state of local government under the influence of the war years.