L'impact des plateformes digitales sur les rôles de l'apprenant dans l'enseignement/apprentissage du FLE
Yabancı dil olarak Fransızca öğretimi/öğreniminde kullanılan dijital platformların öğrenci rolleri üzerinde etkisi
  1. Tez No: 969503
  2. Yazar: EZGİ GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ONURSAL AYIRIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fransızca, teknoloji, uzaktan eğitim, CECR, öğrenci rolleri, dijital platformlar, TICE, iletişim, online öğrenme, dil, öğrenim, öğretim, dijital çağ, bilgi, French, technology, distance education, CEFR, learner roles, digital platforms, ICT, communication, online learning, language, learning, teaching, digital age, information
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerindeki bu büyük değişimler farklı birçok alanda olduğu gibi eğitim alanına da yansımıştır. Dijital çağın beraberinde getirdiği bu farklılaşmanın en göze çarptığı dönem ise, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID 19 pandemi dönemidir. Bu dönem de zorunlu olarak birçok alan da olduğu üzere eğitim alanı da zaman ve yer kavramlarından bağımsız bir şekle bürünmüştür. Bu nokta da ortaya çıkan yeni dijital araçlar ve platformlar dil eğitimi ve öğrenimi için sınıf ortamının dışında da yeni alanlar oluşturulabileceğini göstermiştir. Bu çalışma, öncelikle, eğitimde bu yeni alan dönüşümünü içine alan «uzaktan eğitim» kavramına, tarihi gelişimine, özelliklerine, çeşitlerine, dünyada ve Türkiye'de yabancı dil öğrenimindeki rolüne ışık tutacaktır. Ayrıca çalışmamızda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin (TICE) tanımına, eğitim alanındaki tarihi gelişimine, çeşitlerine yer verilecektir. Çalışmamızın odak noktası ise günümüzde Fransızcanın yabancı dil olarak öğrenimi/öğretiminde kullanılan dijital platformlar ve uygulamalar, bu uygulama ve platformların özelliklerinin incelenmesidir. Diğer yandan, öğrenme sürecinin en önemli aktörlerinden biri de öğrencidir ve bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerleme öğrencinin öğrenme sürecine ilişkin rollerinde de birtakım değişimler ve dönüşüme yol açmıştır. Bu süreci daha efektif ele alabilmek için, Avrupa dilleri ortak çerçeve programının (CECR) yeni çağın gelişen ihtiyaçlarına göre nasıl uyum sağladığı ele alınacaktır ve söz konusu evrimsel değişiklikler ve güncellemeler ışığında belirlenen öğrenci rolleri ve bu rollerin, son yıllarda yaşanan bilgi ve iletişim teknolojilerindeki değişimlerin etkisiyle nasıl değiştiğini ele alınacaktır. En önemlisi bu çalışma, özellikle öğretmen ve öğrenciler için, Fransızcanın yabancı dil olarak öğrenim/öğretiminde kullanılan güncel dijital platformları ve uygulamaları kapsayan bir rehber olacaktır.
Özet (Çeviri)
In recent years, major transformations in information and communication technologies have significantly impacted various domains, including the field of education. One of the most striking periods was the COVID-19 pandemic, which affected the entire world. During this period, education, like many other areas, was compelled to evolve beyond the traditional constraints of time and space. At this juncture, newly emerging digital tools and platforms demonstrated that language teaching and learning could also take place outside the conventional classroom environment. This study will first shed light on the concept of“distance education”—a notion encompassing this transformation in the educational field—its historical development, characteristics, types, and its role in foreign language learning both globally and in Turkey. In addition, the study will define information and communication technologies (ICT or TICE), explore their historical evolution in education, and present their various forms. The central focus of this research is the analysis of current digital platforms and applications used in the teaching and learning of French as a foreign language, as well as the specific features of these tools. Another key aspect of the study is the student, who is one of the most vital actors in the learning process. Developments in ICT have led to significant changes and transformations in the roles of learners. To better understand this evolving process, the study will examine how the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) has adapted to the needs of the digital age. It will also analyze how student roles, as defined in the context of recent CEFR updates, have evolved in response to technological advancements in communication and education. Most importantly, this research aims to serve as a comprehensive guide for both teachers and learners, by providing an overview of up-to-date digital platforms and applications used in the teaching and learning of French as a foreign language.